-->

Detoksikacija organizma

Detoksikacija, detoksifikacija ili detox termini se u razgovornom jeziku odnose na kratkotrajnu promjenu uglavnom prehrambenih navika s ciljem uklanjanja štetnih tvari iz tijela, za što neki smatraju da može dovesti do poboljšanja općeg zdravlja i/ili smanjenja prekomjerne tjelesne težine.

 Koje su najčešće metode detoksikacije, jesu li sigurne za zdravlje te je li uopće potrebno primjenjivati detoksikaciju, samo su neka od pitanja na koja odgovaramo u nastavku.

Koji su oblici detoksikacije organizma?

Detoksikacija nije strogo definiran koncept koji podrazumijeva samo jednu metodu. Popularne metode detoksikacije podrazumijevaju jednu ili kombinaciju više praksi kao što su:

  • Praćenje prilagođenog plana prehrane
  • Post
  • Konzumacija povećanih količina vode, čaja ili prirodnih sokova
  • Sauna
  • Korištenje laksativa

Potencijalne opasnosti detoksikacije

Primjena ovih metoda s ciljem “čišćenja” organizma može dovesti do problema sa zdravljem, kao što su:

  • Nedostatak potrebnih nutrijenata za pravilno funkcioniranje organizma
  • Disbalans elektrolita prouzročen pretjeranom konzumacijom vode ili čaja
  • Problemi s bubrezima uslijed prevelikog unosa oksalata kroz prirodne sokove
  • Ozbiljni problemi s probavom zbog neispravne konzumacije laksativa

 Je li nam detoksikacija zaista potrebna?

Naše tijelo je sofisticiran sustav koji je savršeno opremljen za samostalno provođenje procesa detoksikacije. Kod zdravih osoba detoksikacija u smislu kratkotrajne promjene prehrambenih navika nije potrebna i može dovesti do problema sa zdravljem, stoga se ne preporučuje. Ipak, postoji nekoliko savjeta koji bi mogli povećati učinkovitost prirodnih tjelesnih sustava za detoksikaciju, a da pritom ne riskirate pojavu zdravstvenih komplikacija.

Savjeti za sigurnu detoksikaciju organizma

1. Prestanak pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola

Alkohol narušava funkciju jetre, organa ključnog za prirodnu detoksikaciju organizma, pa je svakako dobro njegovu konzumaciju svesti na minimum. Osim alkohola, još jedan vrlo čest izvor toksina su i cigarete. Dim cigareta sadrži oko 7.000 kemijskih spojeva, od kojih je za njih barem 250 dokazano da imaju štetan utjecaj na zdravlje. Iz tog razloga je smanjenje (u konačnici i prestanak) pušenja jedan od najboljih načina za uklanjanje toksina iz organizma.  

2. Konzumiranje dovoljne količine vode

Osim što će utažiti žeđ, voda je ključna za uklanjanje štetnih tvari iz tijela, stoga je dovoljna razina hidratacije vrlo važna za ispravno funkcioniranje prirodnog procesa detoksikacije. Iako idealna količina vode ovisi o faktorima kao što su tjelesna težina i razina fizičke aktivnosti, dnevno se u prosjeku preporučuje konzumirati 3 litre vode za muškarce i 2,2 litre vode za žene.

3. Pridržavanje zdravih prehrambenih navika

Štetne tvari se, osim kroz alkoholna pića i cigarete, mogu u tijelo unijeti i putem prehrane, stoga je za optimalno zdravlje preporučljivo izbjegavati dodane šećere i visoko obrađene prehrambene proizvode. Uravnotežena prehrana, s naglaskom na konzumaciju svježeg voća i povrća te namirnica bogatih antioksidansima, prebioticima i probioticima, pridonijet će normalnom funkcioniranju organizma i prirodnoj detoksikaciji tijela.

4. Optimalna količina sna

San je nešto što mnogi često zanemaruju, zaboravljajući da je on jedan od najvažnijih faktora za zdravlje. Dok spavamo, naš mozak radi na uklanjanju štetnih tvari, poput beta amiloida, koje se nakupljaju tijekom dana (3). Ako ne spavamo dovoljno dugo, skraćujemo vrijeme tijekom kojeg mozak može obavljati ovu, ali i brojne druge važne funkcije. Iz tog razloga, pokušajte redovito izdvajati između 7 i 9 sati za san.

5. Fizička aktivnost

Redovita fizička aktivnost se povezuje sa smanjenim rizikom za razvijanje cijelog niza zdravstvenih tegoba, ali i ispravnim funkcioniranjem tjelesnih funkcija koje uključuju i funkciju uklanjanja štetnih tvari. Za odrasle osobe preporučuje se između 150 i 300 minuta umjerene fizičke aktivnosti tjedno, odnosno 30 do 60 minuta dnevno.

Zaključak

Ideja detoksikacije kao brzog i jednokratnog “popravka” zdravstvenog stanja nažalost nije realna. I ne samo to, već može biti i vrlo štetna za zdravlje. O detoksikaciji je bolje razmišljati kao o dugoročnom procesu u kojem ćete primanjem zdravijih životnih navika smanjiti unos štetnih tvari u organizam i pospješiti prirodne mehanizme za njihovo uklanjanje kojima je naše tijelo opremljeno. Drugim riječima, Vi se pobrinite  za izbjegavanje unošenja toksina te pridržavanje osnovnih preporuka za uravnoteženu prehranu, konzumaciju vode i fizičku aktivnost, a Vaše će se tijelo pobrinuti za ostatak. 

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.