-->

Kako ojačati imunitet? Otkrijte jednostavne prirodne metode

U nastavku istražujemo što je imunitet, kako funkcionira i koje korake možete poduzeti kako biste ga ojačali.

Što je imunitet?

Imunitet je sustav u našem tijelu koji nas štiti od različitih bolesti i infekcija. Sastoji se od mreže specijaliziranih stanica, proteina i organa koji surađuju kako bi prepoznali i eliminirali strane mikroorganizme koji bi mogli ugroziti naše zdravlje. Imunološki sustav također ima sposobnost identificiranja i uklanjanja mutiranih stanica koje bi mogle postati kancerogene. Dakle, imunitet nas brani od svih potencijalnih “prijetnji”, od obične prehlade do mnogo ozbiljnijih bolesti poput raka. Možemo ga zamisliti kao vojsku unutar našeg tijela koja neprestano čuva i brine o našem općem zdravlju.

Kako ojačati imunitet?

Postoji nekoliko zdravih životnih navika koje mogu pridonijeti osnaživanju našeg obrambenog mehanizma potpuno prirodnim putem. Naravno, prije nego li uopće krenemo u detalje, moramo napomenuti kako je konzistentnost ključna i da imunitet nije moguće osnažiti preko noći.

  • Dobar san

Iako smo svi svjesni da je san važan za normalno funkcioniranje organizma, mnogi redovito spavaju značajno kraće od idealnih 8 sati. No, osim što će nam pomoći da se dan nakon osjećamo energičnije, kvalitetan san igra i jednu od ključnih uloga u jačanju imuniteta. Tijekom dubokog sna, tijelo se obnavlja i proizvodi stanice koje podržavaju imunološki sustav, kao što su limfociti-T. Odrasle osobe trebale bi spavati najmanje 7 sati svake noći i biti čim konzistentnije u svom rasporedu spavanja, kako bi podržale normalno funkcioniranje imunološkog sustava.

  • Uravnotežena prehrana

Pravilna prehrana ključna je za održavanje snažnog imunološkog sustava. Hranite se raznovrsno i unosite puno svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica, bjelančevina (poput piletine, ribe i grahorica) i zdravih masti (kao što su maslinovo ulje i orašasti plodovi). Ovi sastojci osiguravaju tijelu potrebne hranjive tvari i antioksidanse koji podržavaju imunološki sustav. S druge strane, izbjegavajte zasićene masne kiseline, previše soli i šećera, kao i industrijski procesuiranu hranu. 

Raznovrsna i zdrava prehrana pridonijet će zdravlju crijevnog mikrobioma, s čijim se neravnotežom povezuje nastanak oko 90% poznatih bolesti. Više o utjecaju crijevnog mikrobioma na zdravlje možete pročitati na našem blogu.

  • Redovita tjelesna aktivnost

Umjerena tjelesna aktivnost pomaže nam da se osjećamo bolje, korisna je za održavanje zdrave tjelesne težine i pridonosi kvaliteti sna. No, osim na ove zaobilazne načine, nova istraživanja pokazuju kako bi fizička aktivnost mogla imati direktan utjecaj na funkcioniranje imunološkog sustava. Tjelesna aktivnost ne mora nužno značiti odlazak na intenzivne treninge u teretanu, već uključuje i aktivnosti poput brze šetnje, vožnje bicikla ili joge. Opća je preporuka svakog tjedna odraditi 150 minuta umjerene fizičke aerobne aktivnosti (primjerice 5 puta tjedno po 30 minuta), no ne bi trebalo zanemariti ni vježbe jačanja mišića.

  • Hidratacija

Održavanje dovoljne hidratacije ključno je za pravilno funkcioniranje svih tjelesnih sustava, uključujući imunološki sustav. Razlog tome je što je voda ključna sastavnica limfe, tekućine koja je neophodna za uklanjanje raznolikih štetnih stvari iz organizma. Dehidracija tako pridonosi slabljenju funkcije limfnog sustava, što posljedično može smanjiti snagu našeg organizma u borbi protiv potencijalnih opasnosti. Iz tog razloga, pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste podržali svoj imunitet i očuvali ravnotežu tijela.

  • Smanjenje stresa

Iako je to puno lakše reći nego primijeniti u svakodnevici, pokušajte minimizirati razinu stresa. Kada smo pod stresom, naš organizam luči kortizol, koji oslabljuje funkciju imunološkog sustava. Kratkoročno gledano, ovo ne mora imati ozbiljne posljedice, no kronični stres može oslabiti imunološki sustav i tako povećati osjetljivost na bolesti. Pokušajte se redovito opuštati uz tehnike kao što su meditacija, duboko disanje i druge tehnike opuštanja kako biste smanjili stres u svakodnevnom životu.

  • Vitamini i minerali

Određeni vitamini i minerali, poput vitamina C, vitamina D i cinka, igraju ključnu ulogu u jačanju imuniteta. U idealnom slučaju, dovoljnu dozu vitamina i minerala u organizam unijet ćete kroz raznovrsnu prehranu. Ako iz nekog razloga niste u mogućnosti konzumirati namirnice koje sadrže neke od ovih nutrijenata važnih za funkcioniranje organizma, u dogovoru s liječnikom možete istražiti opcije uzimanja dodataka prehrani kako biste nadomjestili njihov nedostatak. 

Pročitajte naš blog 10 vitamina i minerala koje bi trebalo konzumirati svaki dan.

Navedene prirodne metode, kao što su uravnotežena prehrana, dobar san, redovita tjelesna aktivnost, smanjenje stresa i hidratacija, mogu vam pomoći u održavanju snažnog imunološkog sustava. Iako se već gotovo i podrazumijeva, nije na odmet spomenuti kako je važno i raditi na prestanku pušenja te minimizaciji konzumacije alkohola jer ove obje navike pridonose narušavanju funkcionalnosti imuniteta.

Prateći ove smjernice, možete povećati svoju prirodnu otpornost na bolesti i općenito se osjećati bolje. Pametni izbori u prehrani i stilu života mogu vam pomoći da ostanete zdravi, energični i spremni suočiti se s izazovima svakodnevice!

_____________________

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.