-->

Kako znati jeste li preboljeli vodene kozice?

Vodenih se kozica većina nas sjeća iz vrtićkih ili osnovnoškolskih dana. 

Vodenih se kozica većina nas sjeća iz vrtićkih ili osnovnoškolskih dana.
Ova je bolest, znana još kao i varičela, izazvana virusom varicella-zoster i vrlo je zarazna. Započinje temperaturom i osipom u obliku crvenih točki po tijelu koje svrbe. Te se točke napune tekućinom i pretvore u mjehuriće.
Osip najčešće započinje na trupu te se širi po čitavom tijelu u roku od nekoliko dana. Broj mjehurića ovisi od osobe do osobe – dok ih neki mogu imati svega nekoliko, drugi ih mogu imati i do 500. Nakon otprilike pet dana od mjehurića ostaju kraste koje tamne i s vremenom otpadaju, najčešće unutar dva tjedna.
Važno je da se, unatoč svrbežu, ovi mjehurići ne diraju jer može doći do infekcija koje rezultiraju trajnim ožiljcima.


Vodene kozice kod djece i odraslih

Vodene su kozice poznate kao bolest koja najčešće pogađa djecu – oko 90 posto populacije preboli ih prije odrasle dobi te stekne doživotni imunitet.
Oni koji nisu preboljeli vodene kozice u dječjoj dobi mogu ih dobiti kao odrasli, i simptomi su onda puno izraženiji. Zaraza se širi na nekoliko načina:

 • direktnim kontaktom (dodir mjesta na kojem se nalazi osip ili kontakt sa slinom zaražene osobe)
 • zrakom (ako se u blizini nalazi zaražena osoba koja kašlje ili kiše)
 • s trudnice na dijete (ako je majka zaražena virusom)
  Kako su kod odraslih simptomi puno teži, lakše dolazi i do komplikacija. Osip se može pojaviti na mjestima poput oka ili pak grkljana te izazvati probleme s disanjem, oštećenje vida, a može doći i do upale zglobova, srčanog mišića ili pak pluća.
  Osobit rizik ova zaraza predstavlja onima koji već imaju oslabljeni imunitet zbog neke druge bolesti.

Ponovna aktivacija varicella-zoster virusa

Osobe koje su jednom preboljele vodene kozice nose u sebi taj virus, ali i antitijela koja ga sprječavaju od ponovne aktivacije.
Ipak, kao posljedica slabijeg imuniteta, varicella-zoster virus može se ponovno aktivirati te uzrokovati pojavu herpes zostera.
Kao i vodene kozice, ovaj se herpes javlja u obliku osipa te bolnih mjehurića. Za razliku od svoje sestrinske bolesti, herpes zoster je lokaliziran, odnosno javlja se kao jedan slijed mjehurića na određenom mjestu na tijelu, najčešće torzu. U rijetkim se slučajevima može proširiti na ostale dijelove tijela te unutarnje organe.
Kod osoba s oslabljenim imunitetom, poput onih koje pate od kroničnih bolesti, postoji rizik od trajnih bolova na mjestima gdje je bio prisutan osip.

Imate li antitijela za vodene kozice?

Ako niste sigurni jeste li preboljeli VZV -varicella zoster vodene kozice u djetinjstvu, na tržištu su prisutni testovi pomoću kojih možete utvrditi prisutnost antitijela.
Jedan od njih je virus test, kojim se provjeravaju razine protutijela, odnosno imunoglobulina:

 • IgM – prisutan u fazi zaraženosti (u tijeku je akutna faza oboljenja)
 • IgG – prisutan nakon oporavka od bolesti (dokaz prethodnog oboljenja)
 • IgA – prisutan na sluznicama gastrointestinalnog i respiratornog trakta, štiti od zaraza.

Ako ste prethodno preboljeli vodene kozice, razina protutijela će to pokazati. Osim za vodene kozice, ovim se serološkim testiranjem provjerava i:

 • prisutnost antitijela na ospice i druge zarazne bolesti
 • imunološki status, odnosno razina antitijela u organizmu koja vas štite od bolesti.

Ako želite saznati jeste li preboljeli vodene kozice i ospice, ili pak samo želite provjeriti može li vas vaš organizam štititi u potrebnoj mjeri, potražite sebi najbliži SYNLAB laboratorij i napravite potrebno serološko testiranje.

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.