-->

Koji su simptomi upale mokraćnog mjehura i kako ih se riješiti?

U nastavku istražujemo što je upala mokraćnog mjehura i zašto češće pogađa žene, koji su njezini najčešći simptomi, kako se liječi i što sve možete poduzeti kako biste smanjili rizik od ponovne infekcije.

Što je upala mokraćnog mjehura i kako do nje dolazi?

Upala mjehura je infekcija mokraćnog mjehura uzrokovana bakterijama, najčešće Escherichia coli (E. coli). Bakterije dospijevaju u mjehur kroz uretru, uzrokujući upalu i iritaciju zidova mjehura.

Upala mjehura najčešće pogađa žene, a razlog tomu je anatomija tijela - kod žena je uretra kraća te se nalazi u neposrednoj blizini vaginalne i fekalne flore, što olakšava bakterijama da dospiju u mokraćni mjehur i uzrokuju cistitis. Procjene pokazuju kako oko 15% spolno aktivnih žena barem jednom godišnje oboli od upale mjehura.

Upala mjehura kod muškaraca svakako nije nemoguća, ali je značajno rjeđa pojava zbog drugačije anatomije urinarnog trakta. Starije su osobe podložnije upalama mjehura, stoga rizik od pojave ove infekcije raste s dobi.

Koji su najčešći simptomi upale mokraćnog mjehura?

Simptomi upale mjehura nastaju naglo, mogu biti vrlo neugodni, zbog čega ometaju svakodnevni život. Simptomi najčešće uključuju:

  • bol ili peckanje tijekom mokrenja čestu potrebu za mokrenjem, iako je količina urina mala,
  • mutan urin neugodnog mirisa, ponekad je prisutna i krv u manjim količinama,
  • pritisak ili bol u donjem dijelu trbuha ili leđima,
  • ponekad može doći i do blage povišene tjelesne temperature, oko 37,5oC.

Dijagnostika upale mokraćnog mjehura

Dijagnosticiranje upale mokraćnog mjehura obično uključuje:

 • Fizički pregled: Liječnik će provesti fizički pregled i uzeti povijest simptoma, iako to nije dovoljno za potpunu dijagnozu upale.
 • Analiza urina ili urinokultura: uzorak urina šalje se na laboratorijsku analizu kako bi se identificirala prisutnost bakterija koje uzrokuju infekciju, što je najpouzdaniji način za detekciju infekcije.
 • Citološka analiza urina preporuča se kada se kod analize sedimenta urina u biokemijskoj pretrazi nađu eritrociti, također, kada se u urinu primijeti krv. Ova analiza se ubraja u eksfolijativnu citologiju, a važna je za pacijente sa učestalim smetnjama urinarnog trakta, kao što su upale, kamenci, ili prirođene malformacije urotrakta, zatim za kontrole nakon operacija malignih tumora. Važnost citološke analize urina posebno je naglašena kod pacijenata nakon presađivanja bubrega, jer otkrivanje stanica Polyomavirusa upućuje na mogućnost odbacivanja presatka. Adekvatan uzorak urina za citološku analizu uzima se tri dana zaredom, što znači da se uzorci nose dan za danom, ne s razmakom jer to utječe na adekvatnost uzorka potrebnog za citološku analizu. Preporuča se da to bude drugi jutarnji urin, koji se daje u laboratoriju, u iznimnim uvjetima se donosi od kuće (ako se radi o nepokretnim pacijentima). Od iznimne je važnosti donijeti sa sobom kopiju prethodnih nalaza bilo da se radi o operativnim ili dijagnostičkim postupcima. Za pacijentice važno je znati da NE daju urin tijekom menstruacijskog ciklusa, niti dva dana prije i poslije menstruacije. Nakon prijema uzorka, on se boja, tri stakla po PAPA bojanju, a tri stakla po MGG bojanju. Po završetku analize ispunjava se jedan obrazac za sva tri uzorka, naziva Pariška klasifikacija dijagnostičkih kategorija u citologiji urina, koji se koristi u cijelom svijetu. Sa nalazom se treba javiti liječniku koji je indicirao pretragu.

Kako se liječi upala mokraćnog mjehura?

Većina slučajeva upale mjehura liječi se antibioticima koji ciljaju bakterije uzročnike infekcije. Liječenje se preporučuje zbog opasnosti širenja infekcije na bubrege, što može izazvati daljnje zdravstvene komplikacije.

Ponavljajuće upale mjehura su relativno učestale i predstavljaju izazov u liječenju zbog opasnosti česte primjene antibiotika, što zahtjeva poseban pristup liječenju.

Kako olakšati simptome upale mokraćnog mjehura

Uz liječenje antibioticima, postoji još nekoliko postupaka koji bi mogli olakšati simptome upale mjehura. Povećano pijenje vode (barem dvije litre dnevno) i često mokrenje mogu pridonijeti ubrzanju liječenja. Topla kupka ili topli oblozi te bezreceptni lijekovi protiv bolova mogu pružiti olakšanje od nelagode.

Važno je znati kako ove metode neće izliječiti infekciju, pa se u slučaju pojave simptoma važno obratiti liječniku koji će propisati daljnje korake kako bi se infekcija čim prije spriječila.

Prevencija upale mokraćnog mjehura

Promjene malih svakodnevnih navika mogla bi smanjiti vjerojatnost ponovne pojave upale mokraćnog mjehura, a neke od njih uključuju:

 • piti dovoljne količine vode, barem 2 litre dnevno,
 • nositi donje rublje od pamuka i izbjegavati usku odjeću,
 • prilikom mokrenja nastojati potpuno isprazniti mjehur,
 • održavati higijenu genitalnog područja prije i nakon spolnog odnosa, te nastojati mokriti nakon spolnog odnosa kako bi se izbacile bakterije koje su tijekom odnosa mogle završiti u uretri,
 • razmotriti promjenu metode kontracepcije u slučaju korištenja dijafragme i učestalih upala mjehura.

Zaključak

Upala mokraćnog mjehura, ili cistitis, može biti neugodna, ali pravovremena dijagnostika i pravilno liječenje mogu brzo dovesti do oporavka. Ako primijetite simptome upale mokraćnog mjehura, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili odgovarajuću terapiju. Održavanje dobre higijene i pridržavanje jednostavnih preventivnih mjera može također pomoći smanjiti rizik od ponovne infekcije mokraćnog mjehura. Vaše zdravlje je najvažnije, stoga nemojte oklijevati tražiti pomoć kad primijetite simptome upale mokraćnog mjehura.

Pretrage urina moguće je obaviti na svim lokacijama laboratorija SYNLAB bez prethodne najave.

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.