-->

Najbolje (i najgore) namirnice za zdravlje jetre

Jetra je vitalni organ koji igra vrlo važnu ulogu u održavanju zdravlja, a naša prehrana ima velik utjecaj na njeno stanje i funkcije. Namirnice koje konzumiramo utječu na zdravlje ovog organa, pa je tako dobro znati koje će od njih imati blagotvoran učinak na jetru, a koje će potencijalno narušiti njene funkcije. 

U nastavku ćemo istražiti namirnice čija redovita konzumacija može pridonijeti optimalnom stanju ovog organa i smanjenju rizika od nastanka bolesti jetre. Donosimo i popis nekoliko kategorija hrane čiju bi konzumaciju trebalo svesti na minimum. Pa krenimo!

Koja je uloga jetre u organizmu?

Jetra je nevjerojatan organ koji obavlja mnoge važne funkcije u našem organizmu. Njene uloge uključuju

 • detoksikaciju tijela,
 • skladištenje hranjivih tvari,
 • proizvodnju žuči koja pomaže u probavi masti,
 • regulaciju razine šećera u krvi u suradnji s gušteračom, te
 • sintezu važnih vitamina, proteina i masti.

Očuvanje zdravlja jetre, drugog najvećeg organa u tijelu, ključno je za cjelokupno zdravlje organizma jer bez nje ne bismo mogli preživjeti.

Što je masna jetra?

Takozvana masna jetra je stanje u kojem se masne naslage nakupljaju u jetri. Ovo stanje može biti uzrokovano prekomjernom konzumacijom alkohola ili lošim prehrambenim navikama i nezdravim načinom života. Nezdrava prehrana, pretilost, dijabetes i nedostatak tjelesne aktivnosti povezuju se s razvojem masne jetre. Masna jetre jedna je od najčešćih bolesti koje pogađaju ovaj organ, uz hepatitis, cirozu i tumore.

Koje su najbolje namirnice za zdravu jetru?

Hrana bogata antioksidansima, vlaknima, bjelančevinama i zdravim masnoćama generalno ima pozitivan učinak na zdravlje jetre. Specifične namirnice koje se povezuju s blagotvornim učinkom na stanje ovog važnog organa su:

 • Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji mogu štititi jetru od oksidativnog stresa i upale. Zeleni čaj može imati brojne pozitivne učinke na stanje organizma, a također može smanjiti razinu enzima u jetri.
 • Kava je jedan od najboljih izvora antioksidansa u prehrani, a njena konzumacija pridonosi smanjenju upalnih procesa i neutralizaciji slobodnih radikala. Također, istraživanja ukazuju da kava može smanjiti taloženje masti i kolagena, glavnih krivaca za bolesti jetre.
 • Borovnice i brusnice su tip voća s visokim udjelom antioksidansa koji ima pozitivan učinak na stanje jetre, ali i cijelog organizma.
 • Brokula, cvjetača, kelj i kupus sadrže spojeve koji utječu na proces detoksikacije i štite od štetnih tvari. Ova skupina povrća također je bogata vlaknima i antioksidansima koji mogu podržati zdravlje jetre.
 • Orašasti plodovi, poput oraha, badema i brazilskih oraščića, bogati su omega-3 masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje jetre. Također su izvor vitamina E, koji je snažan antioksidans za jetru.
 • Masna riba, poput lososa, tune i skuše, sadrži omega-3 masne kiseline koje imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upale u jetri. Ove ribe također su izvor vitamina D, koji je važan za zdravlje jetre.

Koje su najgore namirnice za zdravlje jetre?

Kao što postoje namirnice koje su korisne za zdravlje jetre, postoje i one koje treba izbjegavati ili konzumirati umjereno kako bi se smanjio rizik od oštećenja jetre. Neke od ovih namirnica su:

 • Prerađena hrana bogata šećerom i transmasnim kiselinama. Ove namirnice mogu povećati rizik od masne jetre i oštećenja jetre.
 • Gazirana pića i sokovi s visokim udjelom šećera mogu povećati rizik od razvoja masne jetre i metaboličkih poremećaja.
 • Masna i pržena hrana koja može povećati rizik od nakupljanja masnoća u jetri. Ove namirnice također mogu povećati razinu kolesterola i triglicerida u krvi.

Zaključak

Očuvanje zdravlja jetre izuzetno je važno za opće stanje organizma, a pravilna prehrana igra ključnu ulogu. Uključivanje namirnica poput zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, masne ribe i zelenog čaja u prehranu može pomoći u održavanju zdrave jetre. S druge strane, preporučuje se izbjegavati prerađenu hranu bogatu šećerom i masnoćama kako bi se smanjio rizik od oštećenja jetre.

Naravno, osim prehrane, važno je držati se zdravog načina života te povremeno provjeriti jetrene enzime krvnim pretragama dostupnim u svim SYNLAB laboratorijima. Nalazi ovih pretraga precizno će pokazati stanje i funkciju jetre, prema kojem će liječnik moći dati detaljne upute za eventualnu terapiju ili individualne smjernice za promjenu životnih navika.

Pronađite najbližu SYNLAB lokaciju i posjetite nas – prethodna rezervacija nije potrebna.

Sadržaj  ovog bloga nije zamjena za konzultacije i savjete liječnika.

 ______________

 

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.