-->

Pouzdanost PCR dijagnostike u detekciji spolnih bolesti

U zadnje vrijeme puno slušamo o PRC dijagnostici kao pouzdanom načinu detekcije raznih patogena (organizama koji izazivaju bolesti).

U patogene spadaju virusi, bakterije i drugi mikroorganizmi, pa tako pomoću PCR testova možemo dijagnosticirati i razne spolne bolesti izazvane njima.
Na koji točno način djeluju PCR testovi i koje su njihove prednosti pred ostalim oblicima dijagnostike?

PCR laboratorijska tehnika

PCR (Polymerase Chain Reaction) označava laboratorijsku tehniku koju je ranih osamdesetih osmislio biokemičar Kary Mullis, koji je kasnije dobio i Nobelovu nagradu za kemiju. Mnogi će se složiti kako su PCR testovi revolucionirali područje molekularne biologije.

Uspjeh PCR testova leži u tehnici kojom dijagnosticiraju patogene: iz malog uzorka urina, krvi, sline, sputuma i ostalih izlučevina, ovom se analizom detektiraju male količine DNA. Kako su te male količine nedovoljne za kvalitetnu analizu patogena, PCR omogućava znanstvenicima kopiranje genskog materijala (DNA) brzo i učinkovito. Ovakva metoda analize laboratorijskog uzorka je brza, jeftina i pouzdana.

Uz to, za detekciju genskog koda patogena on ne mora biti živ, što PCR testu daje prednost pred ostalim metodama analize koje zahtijevaju rast virusa ili bakterije, ili pak prisutnost antitijela. Drugim riječima, PCR test može detektirati patogen i u najranijem stadiju bolesti.

Spolno prenosive bolesti - vrste i načini prenošenja

Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje uzrokuju bakterije, virusi i paraziti. Vrlo su česta pojava u današnjem društvu i, srećom, prestaju biti tabu tema. Neke od najpoznatijih spolno prenosivih bolesti su:

Posljedice spolno prenosivih bolesti variraju od vrste do vrste - dok klamidija može rezultirati poteškoćama kod začeća i riskantnim trudnoćama, HPV može dovesti do raka grlića maternice.
Spolno prenosive bolesti prenose se oralnim, analnim i vaginalnim spolnim odnosom, a ponekad i običnim kontaktom među osobama.
Upravo zbog toga ne možemo u potpunosti prevenirati zarazu spolno prenosivim bolestima, čak ni sredstvima poput kondoma. Jedino rješenje su redovita testiranja.
Unatoč tome što se polako skida stigma s ovakvih bolesti, testiranje u tom području je još uvijek veoma rijetko. Imajući na umu da one najčešće dolaze bez ikakvih simptoma (sve dok nije prekasno), ovo znači da se zaraza lako može širiti dalje bez zaustavljanja.

Dijagnostika spolno prenosivih bolesti

Kako biste sigurno i pouzdano dijagnosticirali prisutnost ovakvih bolesti, oslonite se na PCR analizu. U poliklinici SYNLAB nudimo PCR pakete za spolno prenosive bolesti, koji vam daju pouzdane rezultate kod prisutnosti raznih spolno prenosivih bolesti kao što su klamidija, HPV, mikoplazma ili gonoreja.


Zahvaljujući brzini, učinkovitosti i pouzdanosti ovakvih testova, rezultati su gotovi unutar pet do deset radnih dana od uzimanja uzorka (prvi jutarnji mlaz urina ili obrisak utere/cerviksa), a patogen će biti vidljiv čak i ako je bolest u najranijem stadiju.

Jedino uz pravovremenu detekciju možete osigurati kvalitetan život sebi i svom partneru/partnerici. Jer zdravlje je dragocjeno!

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.