Provjerite ljetno radno vrijeme u odjeljku Lokacije.

Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Artritis je progresivna bolest u kojoj oboljeli pate od oteklina i osjetljivosti u jednom ili više zglobova. Glavni su znakovi bol i ukočenost koji se s vremenom samo pogoršavaju.

S obzirom na karakteristike, artritis može biti:

  • UPALNI – karakteriziraju ga crvenilo, bol, otekline zgloba i duža jutarnja ukočenost. Najčešće pogađa zglobove ruku, šaka i stopala, a javlja se kod ljudi svih dobnih skupina.
  • NEUPALNI – karakterizira ga bol u zglobovima koja se pogoršava daljnjim pokretima, a javlja se u zglobovima koji najviše nose težinu tijela. Jutarnja ukočenost traje oko sat vremena. Najčešće pogađa osobe starije od 50 godina.

Dvije su glavne vrste artritisa koje pogađaju najviše oboljelih.

Osteoartritis

Osteoartritis, poznat još kao osteoartroza ili artroza, je upalni tip artritisa u kojem propada zglobna hrskavica. Prvi simptomi pojavljuju se kao tupi bolovi u zglobovima, zadebljanja ili izrasline na zglobovima te otežani pokreti.

Reumatoidni artritis (RA)

Iako joj još nije poznat uzrok, ova kronična autoimuna bolest predstavlja najčešću upalnu reumatsku bolest – ima je čak 1% svjetske populacije, a čak tri puta više žena nego muškaraca. Prvi simptomi su umor, gubitak težine i blago povišena temperatura, dok se nakon nekoliko tjedana javljaju bol i ukočenost u zglobovima.

Dijagnostika artritisa

Dijagnostika artritisa još u ranim stadijima bolesti od ključne je važnosti. Ako se bolest na vrijeme detektira i tretira, njezini učinci mogu se svesti na minimum, a sama bolest može doći u stadij kliničke remisije.
Ako primijetite neki od prethodno navedenih simptoma, potrebno je što prije obaviti dijagnostičke pretrage koje će potvrditi prisutnost bolesti.

Kojim pretragama možete dijagnosticirati artritis u ranim stadijima?

Radiološke snimke

Radiološkim se snimkama problematičnog područja može dijagnosticirati artritis, a kasnije pratiti i napredak bolesti. U prvim su stadijima bolesti vidljive otekline mekih tkiva, a kasnije i eventualna oštećenja na zglobovima.

Laboratorijska dijagnostika

Postoji nekoliko parametara koji se provjeravaju laboratorijskom dijagnostikom, a povezani su s upalnim artritisom.

  • CRP – protein kojeg stvara jetra, a sudjeluje u obrambenom sustavu organizma. Ovaj se protein javlja u akutnim fazama upale te može uputiti na upalni artritis.
  • SE – sedimentacija eritrocita, odnosno nakupljanje eritrocita tako da stvaraju talog na dnu epruvete. U slučaju upale dolazi do veće gustoće eritrocita od plazme, odnosno brže sedimentacije.
  • RF-LATEX – reumatoidni faktor sastoji se od antitijela iz IgM skupine, a prisutna su kod otprilike 80% osoba koje pate od reumatoidnog artritisa. Ipak, pozitivan nalaz može označavati i neke druge kronične bolesti.
  • ANTI CCP – detekcija antitijela na citrulinske proteine, koji su visoko osjetljivi na reumatoidni artritis. U kombinaciji s RF testom, predstavlja pouzdan način dijagnostike ove bolesti.
  • ASO – odnosno antistreptolizinski titar je test koji mjeri količinu antitijela na streptokok grupe A. Zaraženost ovom bakterijom može kao posljedicu imati nastanak artritisa.

Sve laboratorijske pretrage kojima se indicira ili potvrđuje prisutnost artritisa možete baviti u poliklinici SYNLAB, a nalazi će biti spremni isti dan. Obratite nam se s povjerenjem i očuvajte svoje zdravlje!