Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Lajmska bolest je zarazna bolest koja se prenosi ugrizom zaraženog krpelja. Ovu bolest uzrokuje bakterija Borrelia burgdorferi i može utjecati na različite dijelove tijela, uključujući kožu, zglobove i živčani sustav.

Bolest je prepoznata 1975. u gradu Lyme u SAD-u (po kojem je dobila i ime), gdje je kod neuobičajeno velikog broja djece dijagnosticiran mladenački reumatoidni artritis. Daljnja istraživanja povezala su ove simptome s bolesti koju prenose krpelji. Lajmska bolest prisutna je na lokaliziranim područjima diljem Europe, pa tako i u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, ali i diljem svijeta u šumskim područjima.

Što uzrokuje lajmsku bolest?

Lajmsku bolest uzrokuje bakterija Borrelia burgdorferi koja se prenosi ugrizom zaraženog krpelja. Bakterija se prenosi se na ljude kada krpelj ugrize kožu i ostavi bakteriju na mjestu ugriza, što se događa otprilike 36 do 48 sati od ugriza. Iako je lajmska bolest najčešća bolest koju prenose krpelji, važno je znati kako nisu svi krpelji zaraženi ovom bakterijom, te da ugriz krpelja ne znači nužno i zarazu lajmskom bolesti. 

Najčešći simptomi lajmske bolesti

Simptomi lajmske bolesti mogu se pojaviti u roku od nekoliko dana do nekoliko mjeseci nakon ugriza krpelja. Jedan od najčešćih i najbrže vidljivih simptoma je crvenilo kože (tzv. erythema migrans) na mjestu ugriza. Crvenilo se postepeno širi, doseže promjer veći od 5 centimetara i prisutno je tjednima. Crvenilo se zatim može djelomično povući u sredini i poprimiti karakteristični prstenasti oblik.

Osim crvenila, rani simptomi mogu uključivati:

 • glavobolju,
 • vrtoglavicu,
 • umor
 • bol u mišićima i zglobovima.

Nakon nekoliko mjeseci od zaraze može doći do pojave artritisa - upale koja rezultira otečenim i bolnim zglobovima. Neliječena lajmska bolest može dovesti i do neuroloških simptoma, poput ukočenog vrata i jakih glavobolja te privremene paralize mišića lica.

Dijagnostika i liječenje lajmske bolesti

Dobra je vijest da se lajmska bolest, odnosno borelioza, jednostavno može dijagnosticirati laboratorijskom pretragom krvi. Liječenje podrazumijeva terapiju antibiotikom, koji će u ranoj fazi bolesti prevenirati razvoj težih simptoma i ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija. 

Kako se zaštititi od ugriza krpelja?

S obzirom na to da je najbolji način zaštite od lajmske bolesti izbjegavanje ugriza krpelja, važno je znati kako se zaštititi od njih. Evo nekoliko korisnih savjeta:

 • nosite odjeću svijetle boje i pokrijte kožu: krpelji se lakše primijete na svijetloj odjeći pa se preporučuje nošenje majica i hlača svjetlijih boja. Također, nosite duge rukave i hlače koje prekrivaju noge.
 • koristite repelente: na nezaštićenim dijelovima kože preporučuje se koristiti sprejeve, losione i kreme koji sadrže repelente za odbijanje krpelja.
 • izbjegavajte visoku travu i grmlje: kada ste na otvorenom, pokušajte izbjegavati provlačenje kroz visoku travu i grmlje, jer su upravo to idealna staništa za krpelje.
 • pregledajte se nakon boravka na otvorenom: nakon boravka na otvorenom, pažljivo pregledajte kožu kako biste na vrijeme uočili krpelja. Neka od najčešćih mjesta na tijelu za ugriz krpelja su pazusi, prepone, iza uha, iza koljena, ispod grudi i na vratu, stoga posebice obratite pozornost na njih.

Kako ukloniti krpelja s kože?

Ako primijetite krpelja na svojoj koži, važno ga je što prije ukloniti, jer što se duže krpelj nalazi na koži, veća je vjerojatnost prijenosa lajmske bolesti. Osnovni koraci za uklanjanje krpelja s kože su idući: 

 • operite ruke
 • prebrišite pincetu antiseptikom
 • tankom pincetom ili posebnim alatom za uklanjanje krpelja uhvatite krpelja što bliže glavi i što bliže koži te ga laganim pokretom povucite.

Napomena: krpelja nemojte ničime premazivati (primjerice alkoholom, kremama, uljem ili lakom za nokte), niti ga pokušati spaliti ili naglo povlačiti. Gnječenje i stiskanje krpelja također se ne preporučuje jer biste na ovaj način mogli pojačati lučenje sekreta i tako povećati rizik od zaraze. Nakon uklanjanja krpelja pratite simptome i obratite se liječniku ako primijetite bilo kakve znakove infekcije.

Zaključak

Možemo zaključiti kako je lajmska bolest relativno učestala zarazna bolest koja može uzrokovati ozbiljne simptome ako se ne dijagnosticira u ranoj fazi. Stoga poduzmite navedene mjere prevencije prije, za vrijeme i nakon boravka u prirodi kako biste minimizirali vjerojatnost ugriza krpelja. Ukoliko do ugriza dođe, nemojte paničariti, već pravovremeno uklonite krpelja s kože.

U slučaju pojave prvih simptoma lajmske bolesti obratite se obiteljskom liječniku koji će potom odrediti daljnje korake za dijagnostiku i eventualno liječenje.

Sadržaj iz ovog bloga informativne je prirode i nije zamjena za konzultacije i savjete liječnika.

Laboratorijske pretrage Borrelia burgdorferi uzročnika lajmske bolesti (borelioze) možete obaviti u Synlab Hrvatska.

Synlab Test Basic Module Title

Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Read more...

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.