-->

Laboratorijske Pretrage B

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana

BAKAR 27.50 207.20 Glavna područja u kojima se nalazi bakar u životinja su tkiva, jetra, mišići i kosti. Bakar se apsorbira u tankom crijevu, veže se za albumin i transportira u jetru te pretežno izlučuje bilijarnim sustavom u stolicu. Djelovanje bakra uključeno je u stvaranje vezivnog tkiva, u funkciji središnjeg živčanog sustava i u hematopoezi. Razine bakra u urinu odražavaju slobodni bakar koji nije povezan s koeruloplazminom kao transportnim proteinom. Bolesti uzrokovane bakrom: zbog svoje uloge u olakšavanju unosa željeza, nedostatak bakra može proizvesti simptome slične anemiji, neutropeniju, abnormalnosti kostiju, hipopigmentaciju, oslabljen rast, povećanu učestalost infekcija, osteoporozu i abnormalnosti u metabolizmu glukoze i kolesterola.

Ozbiljan nedostatak može se otkriti testiranjem niske razine bakra u plazmi ili serumu, niske razine ceruloplazmina i niske razine superoksid dismutaze crvenih krvnih stanica; oni nisu osjetljivi na granični status bakra. Aktivnost citokrom c oksidaze leukocita i trombocita navedena je kao još jedan faktor nedostatka, ali rezultati nisu potvrđeni replikacijom. Suprotno tome, nakupljanje bakra u tjelesnim tkivima kod osoba koje su naslijedile dva defektna gena dovodi do Wilsonove bolesti. Autosomno recesivne mutacije u transportnim proteinima bakra mogu onesposobiti ove sustave, doći će do ciroze jetre. Kronična toksičnost bakra obično se ne javlja kod ljudi zbog transportnih sustava koji reguliraju apsorpciju i izlučivanje. Indikacije: na Morbus Wilson, Menkesov sindrom, neonatalni nedostatak bakra, duža parenteralna prehrana.

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
BAKAR u 24h urinu 29.50 222.27

Upute za prikupljanje uzorka

Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
BETA KAROTEN 47.00 354.12 Provitamin vitamina A je beta-karoten; isključivo se proizvodi u biljkama, najviše u mrkvi. Pohranjuje se u tkivima koja sadrže lipide (masno tkivo, mlijeko, jaja). Zbog njegove topljivosti u mastima resorpcija se odvija zajedno s mastima ili žučnim kiselinama. Beta-karotin se dijeli na dvije molekule Vit A. Također pogledajte status oksidacije.

Indikacija: Malapsorpcijski sindrom

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
BETA-CROSSLAPS 29.00 218.50 Priprema za pretragu

Snižena vrijednost: nije klinički značajno

Vrijeme izdavanja nalaza: drugi dan
B-HCG (Beta HCG) 21.00 158.22 β-HCG (beta-HCG humani korionski gonadotropin) je glikoproteinski hormon koji se luči iz posteljice u trudnoći, a male količine luči i hipofiza. Najraniji je pokazatelj trudnoće i služi za ranu dijagnozu i praćenje trudnoće, izvanmaternične trudnoće i prijetećeg spontanog pobačaja, te kao tumorski biljeg.

Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti prisutne su u trudnoći (naročito kod višeplodnih trudnoća), kod tumora trofoblasta, jajnika, testisa, pluća, probavnog sustava i jetre.

Snižena vrijednost: Snižene vrijednosti upućuju na prijeteći spontani pobačaj, izvanmaterničnu trudnoću ili intrauterinu smrt.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan.
BILIRUBIN KONJUGIRANI 2.95 22.23 Konjugirani ili direktni bilirubin se stvara u jetri, a izlučuje se putem žuči. Uz ukupni bilirubin, njegovo je određivanje značajno kod jetrenih i žučnih oboljenja.

Povišena vrijednost: Povišena vrijednost konjugiranog bilirubina može upućivati na hepatocelularnu bolest, kolestazu, Dubin-Johnsonov i Rotorov sindrom.

Snižena vrijednost: nije klinički značajno.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan.
BILIRUBIN UKUPNI 2.95 22.23 Ukupni bilirubin je zbroj vrijednosti konjugiranog (direktnog) i nekonjugiranog (indirektnog) bilirubina. Bilirubin je krajnji razgradni produkt hemoglobina. Metabolizira se u jetri, a izlučuje u žuč. Ovisno o bolesti dolazi do porasta jedne ili obje vrste bilirubina zbog čega će doći i do porasta ukupnog bilirubina u krvi.

Povišena vrijednost:
Povišene koncentracije bilirubina nalaze se kod bolesti jetre, žutice, virusnih hepatitisa, ciroze, žučnih kamenaca, hemolitičke anemije, infektivne mononukleoze. Povišene vrijednosti bilirubina također se nalaze kod nasljednih sindromi kao što su Gilbertov, Crigler-Najjar-ov, Lucey-Driscollov ili Dubin-Johnsonov.

Snižena vrijednost: nije klinički značajno.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan.
BNP (NT pro-BNP) 43.00 323.98 BNP (Brain Natriuretic Peptide) spada zajedno s ANP i CNP u skupinu tzv. Natriuretic Peptides, koji utječu na sustav Renin-Angiotenzin-Aldosteron, kao i elektrolitni sustav.

Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan
BORRELIA B. antitijela IgM 34.00 256.17 Borrelia-IgM nije koristan prije 2-3 tjedna nakon uboda krpelja. IgM također može biti povišen kao križna reakcija kod reumatskih bolesti. .

Indikacija: Osjetljivi test probira, sumnjiva infekcija nakon uboda krpelja, akutni kožni simptomi, npr. eritem, nejasni trajni bolovi u zglobovima, izljevi, reumatoidni ili neurološki simptomi isključenje borelioze s pozitivnom lues serologijom, praćenje bolesti nakon terapije. Tumačenje je moguće samo u kontekstu s borrelia-IgG abs testom.

Evaluacija: Pozitivne nalaze treba razjasniti specifičnim borrelia-IgM abs westernblotom

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
BORRELIA B. antitijela IgG 34.00 256.17 Borrelia-IgG osjetljiv test probira, sumnja na infekciju nakon uboda krpelja. Tumačenje je moguće samo u kontekstu s borrelia-IgM abs testom.

Evaluacija: Pozitivne nalaze treba razjasniti specifičnim borrelia-IgG abs westernblotom.

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
BORRELIA B. antitijela (IgG/IgM -pojedinačno) IMUNOBLOT 44.00 331.52 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
BRCA +16genes 572.00 4309.73 BRCA+16GENES je genski test koji, pomoću uzorka krvi, analizira 18 gena povezanih s nasljednim karcinomima dojke, jajnika i endometrija i pritom pruža visoko pouzdane informacije o riziku za dobivanje ovih tipova karcinoma.

Ukoliko ste nosioc neke mutacije preporučeno je da posjetite specijalistu kako bi primili prikladno genetičko savjetovanje.

Nasljedni karcinomi dojki i jajnika se često povezuju s mutacijama na BRCA1 i BRCA2 genima. Ovi geni djeluju kao tumor supresori i blokiraju razvoj karcinoma. Međutim, kada ovi geni imaju određene mutacije, gube svoju funkciju i ne mogu blokirati ili spriječiti razvoj tumora.

Osim BRCA1 i BRCA2 gena postoje i drugi geni, koji su povezani s ovim tipovima karcinoma, i kada su proučeni pružaju potpuniju informaciju nego samo analiziranje BRCA1 i BRCA2 gena, što testu daje visoku pouzdanost.

Test se preporuča:

Ženama s obiteljskom povijesti karcinoma dojke (muškarci i žene) i/ili karcinoma jajnika.
Ženama čiji srodnik ima sindrom obiteljskog karcinoma.
Pacijentima s ovim tipovima tumora kako bi se utvrdila njihova potencijalna nasljedna priroda.
Žene starije od 30 godina bez prethodne obiteljske povijesti, zbog određivanje genskog rizika nasljednog karcinoma dojke i jajnika i kako bi se procijenile različite opcije prevencije.

Srodnici, u prvom koljenu, nosioca mutacije imaju veći rizik da i oni sami budu nosioci te da razviju bolest.

Međunarodni stručnjaci preporučuju BRCA1 i BRCA2 genski test probira ženama starjim od 30 godina tijekom sistematskog pregleda.

Vrijeme izdavanja nalaza: 20 radnih dana

Obrazac za testiranje
BRCA1/ BRCA2 420.00 3164.49 Nasljeđivanje raka dojke je povezano s genima BRCA1 i BRCA2. Ovi geni, čija je skraćenica od BReast CAncer gene, igraju ključnu ulogu u nasljednoj sklonosti prema ovom obliku raka. Nasljedni rak dojke čini 5-10% ukupnih slučajeva. Mutacije u genima BRCA1 i BRCA2 mogu se prenositi jednako često i od majke i od oca.

U zdravim stanicama, ovi geni djeluju kao zaštitnici, proizvodeći proteine koji čuvaju stanice od nekontroliranog rasta i razvoja tumora. Osobe koje nasljeđuju mutirani gen BRCA1 ili BRCA2 nose visok rizik za razvoj raka dojke tijekom svog života. Bitno je napomenuti da sama prisutnost mutiranog gena nije dovoljna za razvoj bolesti. No, ako se tokom života dogodi spontana mutacija u preostalom, zdravoj kopiji gena, primjerice pod utjecajem okolišnih faktora ili stresa, tada postoji potencijal za razvoj tumora. Kao rezultat toga, osobe s obiteljskom poviješću ovog oblika raka imaju znatno veću vjerojatnost oboljenja od raka dojke u usporedbi s onima koji nemaju takvu obiteljsku predispoziciju. U obiteljima u kojima se pojavljuju mutacije u genu BRCA1, rizik za razvoj raka dojke kreće se između 55% i 65%, dok je s mutacijama u genu BRCA2 taj rizik oko 45%.

Važno je naglasiti da prisustvo mutiranog BRCA1 ili BRCA2 gena ne znači nužno oboljenje od raka dojke, a također, žene koje nemaju mutirane gene BRCA1 ili BRCA2 također mogu razviti ovu bolest.

Testiranje BRCA1 / BRCA 2 Basic 2 gena radi se iz uzorka sline.

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 radna dana
BRIS CERVIKSA - bakteriološki 27.00 203.43 Ovom pretragom se dokazuje prisutnost ili potvrđuje odsutnost bakterija koje mogu biti uzročnici infekcija, u uzorku obriska cerviksa (vrata maternice).

U uzorku se izoliraju nekoliko potencijalnih bakterijskih patogena: ß hemolitički streptokok(i) - najčešće grupa A i B, G - (negativne) bakterije iz porodice Enterobacteriaceae (naročito Escherichia coli, Klebsiella spp) i ukoliko nadležni liječnik zatraži radi se i analiza na Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa.

Navedena pretraga NE uključuje pretrage na Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum.

Pozitivan nalaz: Ukoliko je dokazana prisutnost bakterija na nalazu će biti navedena vrsta, količina baterija i izbor antibiotika. Nadležni ginekolog će odlučiti o daljnjem tijeku liječenja.

Uredan nalaz: Sterilan uzorak ili Fiziološka flora rodnice

Sterilan nalaz znači da nije dokazana pristunost potencijalnih patogenih bakterija.

Ukoliko je osoba uzimala antibiotik do 10 dana prije davanja uzorka postoji mogućnost lažno negativnog tj. urednog nalaza, jer antibiotik još nije izlučen iz tijela.

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 3 radna dana
Napomena: obrisak cerviksa uzima se kod nadležnog ginekologa.
BRIS JEZIKA I BUKALNE SLUZNICE - kvasci 14.00 105.48 Ovom se vrstom pretrage traže gljive - kvasci (kandida), kod sumnje na kandidijazu usne šupljine. Samo iznimno ima medicinskog smisla učiniti i mikrobiološku obradu na bakterije, ukoliko postoji defekt sluznice u vidu rane. (vidi: OBRISAK RANE - bakteriološki)

Pozitivan nalaz glasi: NAZIV KANDIDE (njezino ime i prezime)

Negativan nalaz glasi: KVASCI NISU IZOLIRANI.

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 3 radna dana

Napomena: prije dolaska na uzimanje uzorka barem 3 - 4 sata ranije ne treba prati zube. Ne preporuča se taj dan prije uzorkovanja, niti žvakati žvakaču gumu niti ispirati usnu šupljinu nekim antiseptičkim (higijenskim) sredstvom, da bi se izbjeglo dobivanje lažno negativnog nalaza.
BRIS NAZOFARINKSA - bakteriološki 20.00 150.69 Ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo potencijalnog bakterijskog respiratornog patogena u uzorku nazofarinksa bolesnika. Nazofarinks je anatomski - dio ždrijela koji se nalazi iza nosne šupljine. Pretraga uključuje izolaciju i identifikaciju potencijalnog bakterijskog uzročnika, te izrada testa osjetljivosti (antibiograma) na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiotike) prema standardu. To je kultivacijska metoda detekcije. Potencijalni bakterijski patogeni upale u respiratornom (dišnom) sustavu mogu biti: ß hemolitički streptokok grupe A, Streptococcus pneumoniae (pneumokok), Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Klebsiella pneumoniae. Zašto potencijalni" - zato što prisustvo bakterije u tzv. čistoj kulturi" u nazofarinksu bolesnika, ne znači ujedno i da je to pravi uzročnik infekcije dišnog sustava. Čista kultura je mikrobiološki laboratorijski izraz za pojavu kada umjesto fiziološke flore (a to je miješana flora) nalazimo samo jednu vrstu bakterije. Često je to pojava kada je uzročnik respiratorne (dišne) infekcije VIRUS, koji svojom pojavnošću i razbolijevanjem nekog dijela (gornjeg ili donjeg) dišnog sustava, poremeti tu istu, gore spomenutu, fiziološku floru - pa daje takvu mikrobiološku sliku", mada ne znači da je izolirana bakterija i uzročnik. Može i biti uzročnik, a da li je ili nije procjenjuje liječnik ordinarijus samostalno i/ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom, a na temelju kliničke slike oboljelog i ostalih laboratorijskih parametara.

Pozitivan nalaz: u nalazu je prikazana izolirana bakterija (njezino ime i prezime) s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika).

Negativan nalaz glasi: Fiziološka flora NAZOFARINKSA

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 3 radna dana

Napomena: ova se vrsta uzorka STROGO mora odvojiti i NE POISTOVIJETITI s obriskom nosa. Obrisak nosa je obrisak vestibuluma (predvorja) nosa i rezultat pretrage ima sasvim drugo značenje! (vidi pretragu naziva: obrisak vestibuluma nosa - bakteriološki).

Također, uvijek treba imati na umu da je 90 -ak % infekcija respiratornog (dišnog) sustava VIRUSNE ETIOLOGIJE (virusne uzročnosti), a da je izolirana bakterija moguće samo privremeno i prolazno nastanjena, osim u slučajevima medicinske komplikacije (tada je to tzv. bakterijska superinfekcija). Obrisak nazofarinksa je preporučljiva metoda detekcije ß hemolitičkog streptokoka grupe A (piogenog streptokoka) kod pedijatrijske populacije - kod manje djece (samostalno ili uz obrisak ždrijela), radi, obično, prirodno loše suradljivosti malenog djeteta kod uzimanja uzorka obriska ždrijela!
BRIS RANE/ KOŽNE PROMJENE - bakteriološki 27.00 203.43 Ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo bakterijskog patogena u uzorku rane bolesnika. Mikrobiološka analiza uključuje izolaciju i identifikaciju bakterijskog patogena i izradu testa osjetljivosti (antibiogram) na odgovarajuće antibiotike.

Pozitivan nalaz: u nalazu je prikazana izolirana bakterija s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika).

Svaka izolirana bakterija ne mora biti uzročnik upale, stoga će nadležni liječnik odlučiti o uvođenju antibiotika u liječenje.

Negativan nalaz glasi: Fiziološka flora kože ili sterilno.

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 - 4 radna dana
BRIS RODNICE - bakteriološki 27.00 203.43 Ova pretraga se radi kultivacijskom metodom i njome se dokazuje prisutnost ili potvrđuje odsutnost bakterija koje mogu biti uzročnici upale rodnice (kolpitisa) ili bakterijske vaginoze (BV), u uzorku obriska rodnice (vagine).

Bakterijske vrste koje se detektiraju: Gardnerella vaginalis, ß hemolitički streptokok(i) najčešće grupa A i B . G €“ (negativne) bakterije iz porodice Enterobacteriaceae (naročito Escherichia coli, Klebsiella spp).

Pozitivan nalaz: Ukoliko je dokazana prisutnost bakterija na nalazu će biti navedena vrsta, količina baterija i izbor antibiotika.

Nadležni ginekolog će na temelju nalaza i uzimajući u obzir zdravstveno stanje pacijentice odlučiti o daljnji tijek liječenja.

Naime, prisutnost bakterije u uzorku ne znači nužno i da je to uzročnik infekcije, jer se također mogu izolirati i bakterije koje s nama žive i koje su, zapravo sastavni dio naše fiziološke flore. To mogu biti Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, enterokok i slično.

Uredan nalaz: Negativan nalaz je uredan nalaz, i glasi:

Fiziološka flora rodnice ili
Lactobacillus spp (laktobacili su bakterije koje fiziološki nastanjuju rodnicu) ili
Gardnerella vaginalis nije izolirana

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 3 radna dana
Napomena: obrisak cerviksa uzima se kod nadležnog ginekologa.
BRIS SPOJNICE OKA - bakteriološki 27.00 203.43 Ovom se pretragom ispitivanja dokazuje ili ne dokazuje prisustvo potencijalnog bakterijskog patogena u konjunktivalnoj vrećici (spojnici oka) bolesnika. Analiza uključuje izolaciju i identifikaciju bakterijskog patogena i izradu testa osjetljivosti (antibiograma) na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiotike) prema standardu.

Treba napomenuti da se osim općih" bakterija (ß hemolitički streptokok grupe A", Streptococcus pneumoniae - pneumokok, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa). U konjunktivalnoj se vrećici može "tražiti" i klamidija, ako ordinirajući liječnik sumnja na klamidijski konjunktivitis (klamidijsku upalu spojnice oka). U tom je slučaju preporučena metoda - molekulekularna metoda detekcije (PCR).

Pozitivan nalaz: u nalazu je prikazana izolirana bakterija (njezino ime i prezime ) s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika). Takav pozitivan nalaz ordinirajući liječnik samostalno ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom klinički povezuje" s upalnim procesom, te se odlučuje ili ne odlučuje za uvođenjem antibiotika u liječenje, zato što svaka izolirana bakterija ne mora biti i uzročnik upale (izolirana bakterija se smatra samo potencijalnim (mogućim) patogenom (uzročnikom) upale).

Negativan nalaz glasi: Fiziološka flora vjeđe

Kod pozitivnog nalaza detekcije klamidije nalaz glasi: Chlamydia trachomatis - POZITIVNO ili kod urednog nalaza glasi: Chlamydia trachomatis - NEGATIVNO. Za klamidiju se paleta antibiotika ne prikazuje, jer je liječnicima poznata antimikrobna osjetljivost klamidije - zna se koji se antibiotici mogu primijeniti u slučaju pozitivnog nalaza klamidija nema sklonost razvoju rezistencije (otpornosti) na antimikrobne lijekove (antibiotike).

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 4 radna dana

U slučaju detekcije klamidije (molekularna metoda - PCR) nalaz je zavšen tijekom 5 do 7 radnih dana od dostave uzora na analizu.

Napomena: uzorak uzima ordinirajući liječnik koji šalje uzorak pacijenta na analizu, ali uzorak može bit uzet i u mikrobiološkom laboratoriju.

Prije dolaska nazovite laboratorij (+385 1 2306 552), radi dogovora oko termina i lokacije uzorkovanja.
BRIS SPOLOVILA - bakteriološki 27.00 203.43 Analizom obriska spolovila dokazuje se pristunost ili potvrđuje odsutnost bakterija koji mogu biti uzročnici upale kod muškaraca i žena.

Pozitivan nalaz: Pozitivan nalaz upućuje na bakterijsku infekciju.

Kod prirođene anomalije fimoze (zarasle kožice muškog spolovila) koja nije izliječena, češće su infekcije glansa i prepucija (glavića i kožice) spolovila (balanopostitis), mada je pozitivan nalaz obriska spolovila (bakteriološki) često samo slika nastanjenosti (kolonizacije) bakterije, a izolirana bakterija je u većini slučajeva sastavni dio fiziološke flore anogenitalnog područja.

Negativan nalaz (bakteriološki) glasi: Fizološka flora kože.

Snižena vrijednost: nije klinički značajno

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 3 radna dana

Napomena:
Bakteriološka analiza obriska spolovila zdrave osobe nema medicinskog smisla, osim u slučaju sumnje na primarni stadij sifilisa. U tom slučaju preporuča se molekularna (PCR analiza) ili ako se radi o rani uzrokovanoj traumom spolovila ili postoperativnoj rani, tada se takav uzorak mikrobiološki obrađuje kao rana (vidi Obrisak rane).
BRIS URETRE - bakteriološki 27.00 203.43 Ova pretraga dokazuje ili ne dokazuje prisustvo bakterijskog patogena u uzorku obriska uretre (mokraćne cijevi) bolesnika te se rezultat analize povezuje" s kliničkom slikom uretritisa i/ili cistitisa (upale mokraćne cijevi i/ili upale mokraćnog mjehura).

U obrisku uretre mogu se tražiti i bakterijski uzročnici spolno prenosivih bolesti (klamidija, mikoplazme, gonokok ).

Pozitivan nalaz: Rezultat analize detektiranu, pronađenu bakteriju, Gram+ (pozitivnu) ili Gram - (negativnu) ordinirajući liječnik sam ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom povezuje" s kliničkom slikom (s upalnim procesom mokraćnog i/ili spolnomokraćnog sustava). Na temelju te interpretacije - propisuje se ili se ne propisuje antimikrobni lijek (antibiotik) uzimajući u obzir i ostale bolesti pacijenta (ako postoje).

Unutar nalaza mikoplazme, ukoliko je nalaz pozitivan (kvantitativno, količinski >104, prikazana je i paleta antimikrobnih lijekova (antibiotika)

Ovdje treba naglasiti da se spolno prenosive bakterije uvijek trebaju liječiti antibiotikom, bez obzira postoje li ili ne postoje smetnje u tom organskom sustavu (dijelu tijela), jer je takva osoba zarazna.

Ukoliko je nalaz uredan - glasit će: STERILNO ili Fiziološka flora URETRE (ili Chlamydia trachomatis - NEGATIVNO ili Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum NISU IZOLIRANE).

Vrijeme izdavanja nalaza: Cjelokupna pretraga (kultivacijskom metodom) je završena za 2 (dva) do 3 (tri) radna dana od dostave uzorka na analizu.

Ukoliko se traži klamidija iz obriska uretre (kao i mikoplazme, ali iz prvog jutarnjeg urina) molekularnom metodom, tada je pretraga završena za 5 do 7 radnih dana, od dostave uzorka na analizu, jer je to drugi analitički put (molekularna analiza - PCR).

Uzorak: obrisak uretre (obrisak uretre je bolji i kvalitetniji uzorak jer sadrži više potencijalno inficiranih stanica, nego prvi mlaz prvog jutarnjeg urina).

Napomena: Ovu vrstu uzorka uzima ili urolog (M/Ž pacijent) ili ginekolog (Ž pacijent), a ukoliko se uzorak planira uzimati u mikrobiološkom laboratoriju (za muške pacijente), prije dolaska na uzimanje uzorka obriska uretre, preporučljivo je nazvati mikrobiološki laboratorij (+385 1 2306 552), radi dogovora oko termina dolaska i razgovora o medicinskim detaljima, ne treba mokriti 3 do 4 sata prije uzimanja uzorka, te prilikom dolaska ponijeti sa sobom dotadašnju medicinsku dokumentaciju, ako postoji.
BRIS VANJSKOG ZVUKOVODA - bakteriološki 23.00 173.29 Ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo potencijalnog bakterijskog patogena u zvukovodu bolesnika, a kod sumnje na upalu. Analiza se svodi na izolaciju i identifikaciju potencijalnog bakterijskog patogena (ß hemolitički streptokok grupe A", Streptococcus pneumoniae - pneumokok, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, te iznimno Acinetobacter baumannii) te izradu testa osjetljivosti (antibiograma) na odgovarajuće antimikrobne lijekove prema standardu. Mogući bakterijski patogeni ujedno su i sastavni dio fiziološke ili tranzitorne (prolazne) flore, pa uvođenje antimikrobnog lijeka (antibiotika) u liječenje ovisi o kliničkoj procjeni ordinirajućeg liječnika (samostalno ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom) - radi li se doista o upali ili samo o nastanjenosti (kolonizaciji) vanjskog zvukovoda.

Osim bakterijskih uzročnika, u uzorku obriska vanjskog zvukovoda, analiziraju se i gljive (kvasci - najčešći izolat je neka od vrsta kandide) i plijesni (najčešći izolat je iz roda Aspergillus).

Pozitivan nalaz: u nalazu je prikazana izolirana bakterija (njezino ime i prezime ) s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika), na temelju čega ordinirajući liječnik samostalno ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom klinički povezuje" s upalnim procesom, ukoliko postoji, te se odlučuje ili ne odlučuje za uvođenjem antibiotika u liječenje, zato što svaka izolirana bakterija ne mora biti i uzročnik upale (izolirana bakterija se smatra samo potencijalnim (mogućim) patogenom (uzročnikom) upale).

Negativan nalaz glasi: Fiziološka flora VANJSKOG ZVUKOVODA

Pozitivan nalaz s gljivom (kvascem ili s plijesni): u nalazu je naveden naziv (ime i prezime) gljive.

Obzirom na kliničku sliku, liječnik ordinarijus se odlučuje ili ne odlučuje za antimikrobnu terapiju (protugljivičnu), samostalno ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom. Liječenje je obično lokalno (primjena protugljivičnog lijeka ili antiseptika u zvukovod). Rjeđe se u liječenje uvodi terapija na usta, iz više razloga - lijek je toksičan, osim toga lijek se čuva za liječenje vitalnih, po život opasnih, infekcija.

Negativan nalaz glasi: Fiziološka flora VANJSKOG ZVUKOVODA ili STERILNO ili PLIJESNI/KVASCI NISU IZOLIRANI.

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 3 radna dana

Napomena: uzorak može biti uzet u mikrobiološkom laboratoriju.

Povišena vrijednost:

Snižena vrijednost: nije klinički značajno

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan.
BRIS VESTIBULUMA NOSA - bakteriološki 23.00 173.29 Ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo meticilin - rezistentnog Staphylococcus aureus - a (MRSA-e) u vestibulumu (predvorju) nosa bolesnika. Uz izolaciju i identifikaciju meticilin - rezistentnog Staphylococcus aureus - a (MRSA) iz uzorka, izrađuje se i test osjetljivosti na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiogram) prema standardu, što je ujedno i dodatni identifikacijski dokaz putem specifične antimikrobne osjetljivosti.

Pozitivan nalaz: u nalazu je prikazana izolirana bakterija (MRSA) s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika).

Negativan nalaz glasi: Fiziološka flora - MRSA NIJE IZOLIRANA.

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 4 radna dana

Napomena: pretragu indicira ordinirajući liječnik, koji i šalje pacijenta na analizu. Pretraga govori o kliconoštvu (nositeljstvu ili nenositeljstvu MRSA-e), a najčešće u kontekstu preoperativne pripreme.

Ova se pretraga nikako ne smije zamijeniti ili poistovijetiti s pretragom obrisak nazofarinksa.
BRIS VULVE - bakteriološki 27.00 203.43 Ova analiza u većini slučajeva ima medicinskog smisla u kontekstu kultivacijske mikrobiološke obrade na kvasce (kandidu) te kod akutne upale Bartholinijeve žlijezde (bartolinitisa) - u tom slučaju uzročnik može biti i G+ i G- bakterija, gonokok, anaerobna bakterija (u slučaju razvijenog apscesa), klamidija.

Kod djece se često iz obriska vulve izolira bakterija ß hemolitički streptokok grupe A , kao uzročnik upale sluznice i kože spolovila djeteta, što je često posljedica autoinfekcije (dijete samo sebi prenese bakteriju koja uzrokuje akutnu gnojnu upalu ždrijela u genitalno područje, potpuno nehotično).

Obriskom promjena na koži i sluznici vulve možemo detektirati molekularnom analizom (PCR) i spolnoprenosivi virus: HSV (Herpes simplex virus tip 1 i 2), ukoliko postoje simptomi (promjene na koži i sluznici) u tom smislu, kao i Treponema pallidum, ako postoji promjena u smislu primarnog stadija luesa (sifilisa).

Pozitivan nalaz:

Ako su izolirani kvasci (kandida) , ordinirajući liječnik procjenjuje na temelju kliničke slike i smetnji kod pacijenta - hoće li ili neće primijeniti antimikotik (antimikrobni lijek protiv gljiva - kvasaca, kandide) - lokalno (npr. krema, vaginalete i sl).

Pozitivan nalaz upale Bartholinijeve žlijezde: kod pronađenog bakterijskog uzročnika upale Bartholinijeve žlijezde - antimikrobna (antibiotska) se terapija provodi na temelju prikazane palete antibiotika (antibiograma). U liječenju apscesa provodi se i incizija (zarezivanje) i drenaža gnojnog sadržaja te eventualna daljnja terapija prema savjetu kirurga.

Pozitivan nalaz kod HSV infekcije nosi sa sobom i specifičnu kliničku sliku i svakako se liječi specifičnim lijekom (NE lokalna terapija kremom, nego terapija lijekom koji se primijenjuje na usta - u obliku tablete). Lokalno (na mjestu kožnih promjena) mogu se primijeniti drugi preparati, koji sprečavaju lokalno širenje infekcije.

Pozitivan nalaz kod primarnog stadija sifilisa također sa sobom nosi specifičnu kliničku sliku, a metoda izbora detekcije tog bakterijskog uzročnika je PCR (molekularna metoda detekcije).

Negativan nalaz (bakteriološki) glasi: Fiziološka flora kože
Negativan nalaz (kvasci) glasi: Kvasci nisu izolirani.
Negativan nalaz (HSV ili Treponema pallidum) glasi: NEGATIVNO.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalazi bakteriološke obrade i obrade na kvasce (kultivacijska metoda) su završeni tijekom 2 (dva) do 3 (tri) radna dana od dostave uzorka na analizu.

Nalazi detekcije spomenutog virusa (HSV 1 i 2) i bakterije T. pallidum je molekularna pretraga (PCR) i ta je vrsta analize završena tijekom 5 do 7 radnih dana od dostave uzorka na analizu.

Uzorak: je obrisak upalom promijenjenog područja vulve, punktat Bartholinijeve žlijezde, obrisak sadržaja promijenjenog tkiva.

Napomena: uzorak uzima liječnik specijalista ginekolog, dermatovenerolog ili kod djece - pedijatar. U našem mikrobiološkom laboratoriju - uzorak uzima liječnik specijalist mikrobiolog ili verzirani, uvježbani inženjer, ali pod supervizijom specijaliste mikrobiologa."
BRIS ŽDRIJELA - bakteriološki 20.00 150.69 Ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo ß hemolitičkog streptokoka grupe A (ßHS A) u obrisku ždrijela bolesnika ili kod zdrave osobe koja je u kontaktu s oboljelim od streptokokne bolesti. Primarno se pretraga bazira na izolaciji i identifikaciji ß hemolitičkog streptokoka grupe A (Streptococcus pyogenes/ ßHS A), a sekundarno (u određenim slučajevima - samo u slučaju kliničkog opravdanja!) - pretragom se izolira i identificira streptokok grupe C i/ ili grupe G , iz uzorka obriska ždrijela. Test uključuje i izradu testa osjetljivosti (antibiograma) na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiotike) prema standardu.

Pozitivan nalaz: glasi: NAZIV BAKTERIJE: ß hemolitički streptokok grupe A (ßHS"A") - uz pripadajući antibiogram.

Negativan nalaz glasi: ß hemolitički streptokok grupe A (ßHS"A") nije izoliran

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 do 3 radna dana

Napomena: obriskom se ždrijela rutinski traži samo spomenuti uzročnik gnojne angine (ßHS A). Kao što je već opisivano kod uzorka OBRISAK NAZOFARINKSA , 90-ak % infekcija respiratornog (dišnog) sustava su VIRUSNE infekcije pa tako grlobolja može biti virusne uzročnosti, a kao usputni nalaz nalazimo ßHS A u uzorku obriska ždrijela. Tada je to samo nositeljstvo - kliconoštvo i kao takvo teško se eradicira (iskorjenjuje) antibiotikom, a da li će se ili neće uvesti, u tom slučaju, antimikrobni lijek (antibiotik) u terapiju - odlučuje ordinirajući liječnik samostalno ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom, a sve ovisi o kliničkoj slici (neophodan fizikalni pregled od strane liječnika) i o drugim laboratorijskim parametrima, kao i o lokalnoj epidemiološkoj situaciji (vrtić, škola, teško oboljeli ukućanin nekom drugom bolešću i sl.)

Također treba napomenuti da je kod malene djece (obično teža suradljivost malenog djeteta i liječnika i roditelja) lakše i učinkovitije uzeti obrisak nazofarinksa umjesto ili uz obrisak ždrijela - da bi se izbjagao lažno negativan nalaz testiranja.
BRIS ŽDRIJELA (ßHSA) - brzi antigen test 16.00 120.55 Ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo antigena ß hemolitičkog streptokoka grupe A" (Streptococcus pyogenes - ßHS A), kao bakterijskog patogena u uzorku obriska ždrijela bolesnika s akutnom grloboljom, te se rezultat analize klinički povezuje" s kliničkom slikom bolesnika.

Pozitivan nalaz: glasi: Streptococcus pyogenes (ßHS A) je dokazan brzim testom za određivanje antigena prisutnog mikroorganizma.

Negativan nalaz glasi: Streptococcus pyogenes (ßHS A) nije dokazan brzim testom za određivanje antigena prisutnog mikroorganizma.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je završen isti dan, za 10 do 15 minuta od uzimanja uzorka i započinjanja testa.

Napomena: test je namijenjen isključivo za bolesnu osobu (osobito dijete) s akutnom grloboljom. U protivnom rezultat testa može pokazati lažno negativan nalaz! Test se izvodi isključivo u laboratoriju, gdje se ujedno i uzima uzorak.

Ovaj test nije namijenjen za detekciju (traženje) kliconoštva (nastanjenosti, nositeljstva) kod inače asimptomatske (zdrave) osobe. U tom je slučaju pretraga izbora klasični obrisak ždrijela (kultivacijska metoda).
BRZI ANTIGEN TEST SARS-CoV-2 14.00 105.48 Antigen test mjeri prisutnost ili odsutnost virusnih proteina (antigena), najčešće nukleokapsidni protein. Preferirani uzorci su obrisci nazofarinksa i orofarinksa.

Molimo Vas da prije odluke o testiranju porazgovarate sa liječnikom i utvrdite da li postoji indikacija za testiranje. Negativne rezultate brzog antigen testa potrebno je potvrditi PCR testom.


Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
BRZI ANTIGEN TEST INFLUENZA A I B 18.00 135.62 Test detektira prisutnost površinskog antigena virusa gripe, i to obje vrste virusa (A i B) iz brisa nazofarinksa.

Pozitivan nalaz: Influenza virus A/B je detektiran

Negativan nalaz: Influenza virus A/B nije detektiran.
Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan, 30 minuta od uzimanja uzorka
BRZI ANTIGEN TEST SARS-CoV2 +INFLUENZA A I B 23.00 173.29 Test detektira prisutnost površinskog antigena SARS-CoV2 (COVID-19) i/ili virusa gripe, i to obje vrste virusa (A i B) iz brisa nazofarinksa.

Pozitivan nalaz: SARS-CoV2 je detektiran i/ili Influenza virus A/B je detektiran

Negativan nalaz: SARS-CoV2 nije detektiran i/ili Influenza virus A/B nije detektiran.
Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan, 30 minuta od uzimanja uzorka
BRZI ANTIGEN TEST RSV (RESPIRATORNI SINCICIJSKI VIRUS) 16.00 120.55 Ovaj kombinirani test detektira prisutnost antigena respiratornog sincicijskog virusa (RSV) iz brisa nazofarinksa.

Pozitivan nalaz: RSV je detektiran.

Negativan nalaz: RSV nije detektiran.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan, 20 minuta od uzimanja uzorka
BRIS NOSA NA EOZINOFILE - citološki 25.00 188.36 Citološka analiza brisa iz antruma nosnice (obje), dijagnostički je postupak kojim se u uzorku gledaju eozinofilni granolociti, da li ih ima, i opisno njihova brojnost. Prisutnost eozinofilnih granulocita upućuje na alergijsku pozadinu kronične začepljenosti nosa, kihanje, vodenastu sekreciju iz nosa, nadražajni kašalj koji dugo traje.

Uzorak se uzima iz obje nosnice, sa štapićem obloženim vatom, a nakon razmazivanja na stakalcu , suši se, boja i gleda pod mikroskopom.

Preporuča se tjedana dana ranije ne kapati kapi u nos, posebno NE preparate kortikosteroida, dopuštena je fiziološka otopina.

Uzorak: bris vestibuluma obje nosnice

Vrijeme izdavanja nalaza: 
3 dana

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.