Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Vegetarijanska prehrana niz je godina u fokusu istraživanja velikog broja stručnjaka koji se bave prehranom te se ovom obliku prehrane okreće sve veći broj ljudi.

Prije deset godina iz Velike Britanije pokrenula se sada već planetarno popularna incijativa Veganuary (od riječi ˝vegan˝ i ˝siječanj˝) kojom pozivaju sve da u siječnju isprobaju veganstvo.

Kod vegetarijanske prehrane postoji podjela na: ovovegetarijanci, laktovegetarijanci, lakto-ovo vegetarijanci, vegani, semivegetarijanci.

Brojna su istraživanja ukazala na pozitivnu stranu ove prehrane i vezu između vegetarijanskog tipa prehrane i smanjene pojave pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog tlaka, šećerne bolest i nekih oblika tumorskih bolesti. Kao štetna strana vegetarijanske prehrane navodi se povećan rizik od moždanog udara, narušavanje neurološkog zdravlja i imuniteta, gubitak kose i problemi sa raspoloženjem.

Uz navedene prednosti i mane iznimno je bitno navesti kako se u odluci o uvođenju i provođenju vegetarijanske prehrane pojedinac mora prikladno informirati o nutritivnim vrijednostima namirnica koje konzumiraju ili onih koje ne konzumiraju, a što se često pokaže da nije tako. Sve češće se ovoj vrsti prehrane priklanjaju i adolescenti koji su u dodatno zahtjevnoj životnoj fazi rasta i razvoja.

Ako je vegetarijanska prehrana raznolika i dobro uravnotežena, ona može predstavljati prednost za naše zdravlje. Međutim bitno je poznavati i rizike koji mogu dovesti do  poremećaja organizma ako se provodi strogo određeni režim prehrane. Prehrana koja se svodi na restrikciju velikog broja namirnica  teško može osigurati unos svi neophodnih nutritivnih elemenata koje naš organizam treba, a kod vegetarijanske prehrane se to odnosi na minerale cink, željezo i kalcij, te vitamin D i vitamin B12 i na pojedine aminokiseline.

Cink

Cink je mineral koji ima jednu od najvažnijih uloga u našem organizmu tijekom rasta i razvoja. Najviše se nalazi u ribama, mesu, mlijeku, jajima, ali ga ima i u žitaricama, suhom voću i mahunarkama.

Željezo

Željezo je mineral od velike važnosti za naš organizam, jer predstavlja osnovni element u hemoglobinu i u svim ostalim hem-proteinima.  Željezo koje unosimo preko namirnica životinjskog podrijetla je bolje iskoristivo od željeza iz namirnica biljnog podrijetla, ali pravilnom i raznolikom vegetarijanskom prehranom može se dovoljno unijeti (grah, leća, suhe šljive, grožđice, brokula). Preporučuje se konzumirati hranu bogatu vitaminom c (agrumi, paprike, cvjetača, kelj) koji pomaže u apsorpciji željeza.

Kalcij

Kalcij je element kojeg najviše ima u mlijeku i mliječnim proizvodima. Izbacivanjem tih namirnica iz prehrane, a bez poznavanja nutritivnih vrijednosti pojedinih namirnica optimalno teško je unijeti dnevno potrebnu količinu kalcija u organizam. Kalcij je prisutan u povrću i sjemenkama (sezam), ali je u pojedinim fazama života, naročito tijekom djetinjstva i adolescencije teško podmiriti dnevne potrebe organizma u rastu isključivo iz tih izvora.

Vitamin D

Vitamin D  je prisutan u ribi (tuna, skuša, losos, srdela), mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima, te se stvara i u našem organizmu, u koži,  pod utjecajem sunčevih zraka tj. kod umjerenog i pažljivog boravka na suncu.

Vitamin B12

Deficit Vitamina B12 se javlja kod prehrane bazirane isključivo na namirnicama biljnog podrijetla. Nedostatak ovog vitamina kroz duže razdoblje dovodi do ozbiljnih poremećaja u metabolizmu aminokiselina, što se odražava najviše na živčanom sustavu, na razvoju anemije i razvoju organizma. Radi se o vitaminu koji se isključivo nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla pa je preporuka koristiti dijetetskih pripravaka vitamina B12 kao nadopune prehrani ili namirnice biljnog podrijetla kojima je umjetno dodan taj vitamin.

Aminokiseline

Mahunarke, žitarice, uljevite sjemenke, voće i povrće, iako sadrže u sebi proteine manje kvalitete u odnosu na one životinjskog podrijetla, mogu osigurati dovoljan unos esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, samo ako su adekvatno odaberu i kombiniraju međusobno.

Ukoliko ste se odlučili za ovaj oblik prehrane provjerite razinu neophodnih nutritivnih elemenata koje naš organizam treba u Synlab laboratoriju i potražite savjet nutricioniste u Nutriklinici u planiranju uravnotežene prehrane kako bi očuvali Vaše zdravlje.

 

PAKET VEGETARIJANSKA PREHRANA

Cink, željezo, UIBC, TIBC, feritin, kalcij, vitamin D, vitamin B12

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.