-->

RAK DOJKE - Bolest koja ne zahvaća samo žene

Listopad se obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor koji zahvaća žene, te ujedno vodeći uzrok smrti koji u posljednjih godina bilježi trend rasta. Iako se on veže primarno uz žene iznad 50. godine života, važno je znati da on (u znatno manjoj mjeri) zahvaća i muškarce, te žene mlađih dobnih skupina. Faktori koji mogu utjecati na razvoj raka dojke mogu biti rana prva menstruacija, kasno rađanje ili kasna menopauza, upotreba lijekova na bazi hormona (kontraceptivi), prekomjerna tjelesna težina ili genetska predispozicija (BRCA 1 i BRCA 2 genetska mutacija ili dokazana BRCA 1 i BRCA 2 u prvom koljenu - majka, otac, brat, sestra ili dijete).


SIMPTOMI KARCINOMA DOJKE

Rak dojke u početnom stadiju je obično bezbolan i ne postoje određeni vidljivi simptomi bolesti. U velikoj većini slučajeva raka dojke (80%) žena sama otkriva nastale promjene. U tom slučaju, rak je već opipljiv, dok se drugim dijagnostičkim metodama može otkriti puno ranije. Najčešći simptomi i promjene koje su vezane uz rak dojke su:  

  • pojava kvržice (čvora) ili tvrdih mjesta na dojci
  • promjene u veličini i obliku dojke (usporedba jedne dojke s drugom)
  • raznoliko ponašanje dojki prilikom podizanja ruke ili pojava bolova
  • zadebljanje ili izbočenje jedne dojke
  • iznenadno crvenilo jedne dojke koje se ne povlači ili koža plavičaste boje
  • uvlačenje kože ili izgled kože poput narančine kore (zadebljana koža s uvučenim mjestima)
  • promjene na koži bradavice
  • iscjedak iz bradavice i to vodenasti, gnojni ili sukrvavi, jantarnožuti, svjetlocrveni i smeđecrveni
  • svrbež i pečenje uz ekcematozne promjene na koži u okolini bradavice
  • malaksalost nepoznatog uzroka 

DIJAGNOSTIČKE METODE

Iako je samopregled dojki najčešća dijagnostička metoda kojom većina žena otkrije postojanje određenih promjena u dojkama, u ranom stadiju razvoja raka ne moraju postojati nikakvi simptomi pa se tako pomoću samopregleda ne može uvijek otkriti postojanje raka. Liječnici savjetuju obavljanje redovitih godišnjih kliničkih pregleda i palpaciju dojki od strane specijalista. Isto tako, ultrazvučni pregled, mamografija ili magnetna rezonanca su učinkovite metode pomoću kojih se uspješno i precizno utvrđuje prisutnost promjena i stanje zdravlja pacijentice. Kao pomoćna metoda u dijagnosticiranju raka dojke pomaže i laboratorijska dijagnostika kojom se provodi određivanje tumorskih markera CA 15-3 i CEA.  

TERAPIJA

Liječenje raka dojke ovisi o uznapredovalosti, odnosno stadiju u kojem se rak nalazi. Ukoliko je rak otkriven u ranoj fazi, odnosno na početku, tada se radi operativni zahvat kojim se uklanja cjelokupno tumorsko tkivo. U ovakvim situacijama visok je postotak uspješnog liječenja i kvaliteta života i zdravlja pacijentice nije trajno narušena. Ostale metode liječenja uključuju radioterapiju s kojom se započinje 6-12 tjedana od kirurškog zahvata ili neka od vrsta kemoterapije kojom se nastoji postići potpuno povlačenje tumorskih stanica.

U velikoj većini rano otkrivenih slučajeva rak dojke je izlječiv te je stoga bitno naglasiti važnost kontinuiranog samopregleda dojki, kao i redovitih godišnjih specijalističkih pregleda. U Hrvatskoj već više od 10 godina postoji program provedbe nacionalnog plana prevencije raka dojke kojim se nastoji podići svijest o ovoj bolesti te smanjiti stopu smrtnosti uzrokovane ovom bolesti.

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.