Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Sve veći broj parova susreće se s problemom neplodnosti. Radi se velikom problemu modernog društva o kojem se rijetko govori.

Postoje mnogi faktori koji utječu na neplodnost, poput stila života, utjecaja okoline i zdravstvenog stanja. U kombinaciji s činjenicom da se parovi sve kasnije odlučuju na zasnivanje obitelji, situacija je takva da se problemi neplodnosti otkrivaju sve kasnije i postaju sve teži za liječenje.

Neplodnost predstavlja nemogućnost začeća nakon minimalno jedne godine tijekom koje su parovi redovito prakticirali nezaštićene spolne odnose. Iako se pojmovi kao što su djeca, trudnoća i neplodnost češće povezuju sa ženama, statistike pokazuje da se podjednak broj žena i muškaraca suočava s problemom neplodnosti.

Uzroci neplodnosti kod muškaraca

Postoje mnogi potencijalni uzroci muške neplodnosti, a mogu biti vezani uz:

  • zdravstveno stanje muškarca (nemogućnost stvaranja dovoljnog broja pokretljivih spermatozoida, smanjena prohodnost sjemenovoda, komplikacije uzrokovane spolnim bolestima, fizičke ozljede reproduktivnih organa, zaušnjaci, testisi koji se nisu spustili, posljedice kemoterapije, problemi s erekcijom i ejakulacijom, operacije i sl.)
  • stil života (konzumiranje droga i alkohola, pušenje cigareta, izloženost stresu, pretilost, pretijesna odjeća s naglaskom na donje rublje, izloženost visokim temperaturama poput pretjerane upotrebe saune i sl.)
  • utjecaj okoline (zračenje, prisutnost kemikalija poput pesticida i herbicida, estrogeni u prehrani i sl.)

 

S obzirom na navedene uzroke, pozitivne pomake je moguće napraviti već promjenom stila života i prehrane. Ukidanje nezdravih navika, uvođenje zdrave prehrane, korištenje prikladne odjeće i izbjegavanje stresnih situacija, uz redovite spolne odnose, prvi su koraci za povećavanje plodnosti. Budući da se sperma u potpunosti obnavlja u periodu od 3 mjeseca, pozitivni pomaci mogu se primijetiti već u tom periodu, uz adekvatne prilagodbe životnog stila i prehrane.

Psihološka komponenta

Zbog velike želje za osnivanjem obitelji, neplodnost može postati velika prepreka u životu i međusobnom odnosu partnera. Muškarci su manje skloni razgovoru o takvim problemima, pa se obično povlače u sebe. Važno je na neplodnost gledati u kontekstu para, a ne pojedinca. To je problem s kojim se par zajednički mora suočiti i udruženim snagama pristupiti njegovom rješavanju. Uz uzajamnu podršku i prednosti moderne medicine i tehnologije, optimističan pristup će svakako povećati vjerojatnost liječenja.

Dijagnostika

Prvi korak u liječenju muške neplodnosti je analiza spermiograma. Radi se o analizi ejakulata nakon tri do pet dana seksualne apstinencije, pri čemu se provjerava broj i koncentracija spermatozoida, njihova pokretljivost, oblik i morfologija, kao i razina leukocita i fruktoze. Urednim nalazom se smatra koncentracija spermatozoida iznad 20 milijuna/mL, s pokretljivošću od barem 50% te barem 30% spermatozoida normalnog oblika i morfologije, što se ocjenjuje prema kriterijima norme Kruger.

Osim spermiograma, moguće je napraviti analizu hormona, kromosomskog statusa, ultrazvučni pregled mokraćno-spolnog sustava, endokrinološki pregled, postejakulatornu analizu urina te specijalizirane testove sjemena i genetsku analizu. U najtežim slučajevima liječnik može preporučiti i biopsiju testisa.

U poliklinici SYNLAB možete obaviti specijalizirane pretrage muške neplodnosti koji uključuju pretrage:

 

Prve dvije pretrage se mogu napraviti posebno:

  • Y kromosom mikrodelecije (AZF-a, -b, -c) 
  • Kromosomski spol (X-Y aneuploidije) 

 

Liječenje

Ukoliko se ispostavi da prilagodbe u stilu života i promjene u prehrani nisu riješile problem neplodnosti, potrebno je utvrditi uzrok neplodnosti i krenuti s adekvatnim liječenjem. To uključuje liječenje eventualnih upala, endokrinološko liječenje, operacije (poput mikrokirurške operacije kojom se tretira začepljenje sjemenovoda). Napredak tehnologije, medicine i tehnika potpomognute oplodnje omogućuju oplodnju jajne stanice i kada se radi o minimalnom broju spermatozoida.

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.