Provjerite ljetno radno vrijeme u odjeljku Lokacije.

Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

KADMIJ 27.50 207.20 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KALCIJ 2.95 22.23 Kalcij u serumu sastoji se od dviju frakcija: ioniziranog i vezanog (citratom, bikarbonatom ili fosfatom) kalcija. Fiziološki je aktivan samo ionizirani kalcij a koncentracija mu u serumu ovisi, osim o pH krvi, o raznim čimbenicima: parathormonu (PTH) koji održava koncentraciju kalcija, kalcitoninu koji djeluje suprotno od PTH smanjujući koncentraciju kalcija, vitaminu D koji pospješuje apsorpciju kalcija u tankome crijevu, proteinima plazme koji vežu dio kalcija (pretežno serumski albumini) i koncentraciji fosfata s kojom je kalcij u recipročnom odnosu.

Ionizirani kalcij ima brojne funkcije u organizmu: regulira propusnost stijenki kapilara i staničnih membrana kao i transport kroz membrane, smanjuje neuromuskularnu podražljivost, sudjeluje u otpuštanju neurotransmitora i prijenosu živčanih impulsa, potreban je za mišićnu kontrakciju i koagulaciju krvi, sudjeluje u kontroli lučenja gušterače, štitnjače i paratireoidne žlijezde te aktivira razne enzime. Zajedno s fosfatima, kalcij je važan sastojak koštane mase.

Povišena vrijednost: Povećana koncentracija kalcija u serumu (hiperkalcemija) prati hiperparatireoidizam, hipervitaminozu D, nefritis, acidozu kod kroničnih plućnih bolesti, te policitemiju, multipli mijelom i tumore kostiju, osobito pri metastazama u kostima.

Snižena vrijednost: Smanjena koncentracija kalciju u serumu (hipokalcemija) nalazi se kod hipoparatireoidizma, rahitisa i osteomalacije, zatim kod steatoreje, celijakije i sprue (stanja koja prate teški proljevi), bubrežnih bolesti praćenih proteinurijom i kolostatskoj žutici uzrokovanoj tumorom (zbog hipoalbuminemije). Izražena hipokalcemija dovest će do mišićne tetanije.

U trudnoći su potrebe za kalcijem, fosfatima i vitaminom D povećane pa se katkada zbog toga u trudnoći pojavljuje hipokalcemija.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KALCIJ IONIZIRANI 14.00 105.48 Potrebno je biti natašte.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KALCIJ u 24h urinu 11.00 82.88 Koristi se u utvrđivanju poremećaja rada bubrega i mokraćnog trakta te praćenju tijeka bolesti i terapije.

Upute za prikupljanje uzorka

Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KALCITONIN 36.00 271.24 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KALIJ 2.95 22.23 Kalij je glavni unutarstanični kation. Njegova je koncentracija u eritrocitima oko 20 puta viša nego u krvnom serumu, što je razlog nemogućnosti njegova određivanja u slučajevima hemolize koja može nastati prilikom otežanog vađenja krvi. Održavanje stalne koncentracije kalija u krvi od vitalne je važnosti za organizam. Glavna mu je uloga u metabolizmu stanica i u održavanju neuromuskularne podražljivosti, a između ostalog, važan je za rad srca. Izlučivanje kalija putem bubrega važno je u održavanju ravnoteže kalija u organizmu. Za razliku od natrija za koji postoji bubrežni prag i čije izlučivanje regulira aldosteron, kalij se izlučuje nekontrolirano, odnosno posredno, djelovanjem na izlučivanje i reapsorpciju natrija. Zbog toga je organizam realno više izložen opasnosti od manjka kalija nego natrija.

Povišena vrijednost: Povišena koncentracija kalija u serumu javlja se u stanjima kada kalij prelazi iz stanica u izvanstaničnu tekućinu. To se događa kod manjka tekućine ili kada se kalij daje terapeutski, i to brže nego što se izlučuje mokraćom. Ako su bubrezi zdravi do ovoga rijetko dolazi. Koncentracija kalija u serumu povećana je često u kroničnoj bubrežnoj insuficijenciji.

Snižena vrijednost: Snižena koncentracija kalija u serumu javlja se zbog gubitka kalija uslijed jake diureze, povraćanja, proljeva ili pankreasne fistule, razrjeđenja izvanstanične tekućine, nedovoljne prehrane i naglog prijelaza kalija iz izvanstanične tekućine u stanice.

Klinička stanja do kojih dolazi do sniženja koncentracije kalija su dijabetička acidoza, terapija glukozom i fiziološkom otopinom, gastrointestinalni poremećaji, postoperativna stanja naročito nakon abdominalnih operacija, Cushingova bolest ili terapijsko davanje hormona nadbubrežne žlijezde.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KALPROTEKTIN 27.50 207.20 Kalprotektin je protein prisutan u stolici koji se koristi kao marker upale u gastrointestinalnom traktu. On se može detektirati putem testa fekalnog kalprotektina, koji je dijagnostički biljeg za identifikaciju upalnih stanja crijeva. Kalprotektin se izlučuje u većoj količini kada postoji upalni proces u crijevima, što ga čini korisnim indikatorom za razlikovanje organskih uplanih bolesti crijeva (Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa), i funkcionalnih stanja, kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Osim toga, koncentracija kalprotektina može pomoći u procjeni aktivnosti upalne bolesti i u praćenju učinkovitisti terapije. Više o kalprotektinu pročitajte ovdje.

Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan ili najkasnije sljedeći radni dan
KANDIDA 27.50 207.20 KANDIDA - antitijela IgA/IgG/IgM.

Cijena se odnosi na pojedinačno antitijelo.

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KARBAMAZEPIN 39.00 293.85 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KARDIOLIPINSKA AT IgG, IgM, IgA 25.00 188.36 Vrijeme izdanja nalaza: 3 do 8 dana
KARIOGRAM 465.00 3503.54 Kariogramska analiza
Dolazak u laboratorij ponedjeljak ili utorak do 11.00 sati. Preporuka natašte!
Vrijeme izdavanja nalaza: 3 - 4 tjedna
KATEKOLAMINI (Adrenalin, Noradrenalin, Dopamin) 53.50 403.10 Katekolamini - adrenalin, noradrenalin i dopamin
Cijena se odnosi na paket, odnosno sva tri.

NAPOMENA: Cijena za pojedinačne pretage je ista, 53.00€

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KATEKOLAMINI u 24h urinu 53.50 403.10 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KILLER CELL GENOTIPIZACIJA 239.00 1800.75 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KLAMIDIJA (PCR) 47.00 354.12 Chlamydia trachomatis je mala bakterija i najčešći uzročnik spolno prenosivih bolesti.

- mala bakterija
- najčešći uzročnik spolno prenosivih bolesti
- može se naći na sluznici spolno mokraćnog sustava žena i muškaraca svih dobi
- nešto češće prisutna kod mladih spolno aktivnih žena
- prenosi se vaginalnim, analnim ali i oralnim putem
- simptomi se teže prepoznaju, ali - lako se liječi
- dijagnostika se radi brzim molekularnim metodama (PCR-DNA test)

Ako se ne liječi mogu nastati zdravstvene posljedice. Jedna od ozbiljnih posljedica je neplodnost

Dijagnostika - brza molekularna metoda PCR-DNA test

Vrijeme izdavanja nalaza: 5 radnih dana
24h urin KLIRENS KREATININA 14.00 105.48 Klirens kreatinina je mjera glomerularne filtracije (količine krvi koja se filtrira u bubrezima tijekom 1 min) kojom se procjenjuje funkcionalna sposobnost bubrega (izlučivanje tvari iz organizma urinom). Različite bolesti narušavaju funkciju bubrega, smanjuju protok krvi kroz njih i samim time snižavaju razinu klirensa kreatinina: akutni i kronični pijelonefritis (bakterijska upala bubrega),ciroza jetre, dijabetes, ekstrahepatalna bilijarna opstrukcija (bolest žučnih putova), giht, glomerulonefritis (upala glomerula), Wilsonova bolest, hiperparatireoidizam, kongestivno zatajivanje srca, multipli mijelom, policistična bolest bubrega, preeklampsija, renalna vaskularna hipertenzija, sistemski lupus eritematodes. Stanja koja uzrokuju povećane vrijednosti klirensa kreatinina su: bolesti bubrega (infekcije, zatajenje bubrega), akromegalija, opeklina, gubitak krvi, neki oblici raka, dijabetes, lupus, hipertenzija, bolesti krvožilnog sustava, rabdomioliza, mišićna distrofija, giht, primjena nekih antibiotika i diuretika.

Upute za prikupljanje uzorka

Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KLONAZEPAM 92.00 693.17 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KLORIDI 2.95 22.23 Kloridni anion glavni je izvanstanični anion. S natrijevim kationom glavni je čimbenik u održavanju ravnoteže tekućine, osmotičkog tlaka i acido-bazne ravnoteže. Kao i natrij, iz cirkulacije se uklanjaju u bubregu prelazeći u glomerularni filtrat iz kojeg se pasivno reapsorbiraju. U slučaju većeg gubitka natrija i klorida znojenjem, počinje se lučiti više aldosterona čime će se izlučivati znoj manje koncentracije natrija i klorida i tako smanjiti njihov gubitak iz organizma.

Povišena vrijednost: Povišene koncentracije klorida pojavljuju se u stanjima dehidracije, dekompenziranih srčanih bolesti i u nefritisu, zatim u repiracijskoj alkalozi, hiperfunkciji nadbubrežne žlijezde (Cushingov sindrom) te kod prekomjernog davanja NaCl-a prilikom terapije hipertoničnom otopinom soli. Uglavnom, promjene koncentracije klorida u serumu prate iste promjene natrija.

Snižena vrijednost: Snižene koncentracije klorida pojavljuju se kod raznih gastrointestinalnih poremećaja praćenih proljevima i povraćanjem, zatim nekih infektivnih bolesti (osobito upale pluća), u dijabetičkoj acidozi, kod kroničnih bubrežnih bolesti, kao i u krizama kod Addisonove bolesti (hipofunkcije nadbubrežne žlijezde).

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KLORIDI u 24h urinu 11.00 82.88 Koristi se u utvrđivanju poremećaja rada bubrega i mokraćnog trakta te praćenju tijeka bolesti i terapije.

Upute za prikupljanje uzorka

Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KOAGULOGRAM 21.00 158.22 Sastoji se od pretraga PV, APTV i Fibrinogen

Vrijeme izdavanja nalaza:nalaz je gotov isti dan
KOBALT 29.00 218.50 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KOENZIM Q10 43.80 330.00 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KOLESTEROL 2.95 22.23 Kolesterol je neophodan za sintezu steroidnih hormona, žučnih kiselina, vitamina D i sastavni je dio staničnih membrana. U organizam ga unosimo hranom ili se sintetizira u jetri, a u manjoj količini i u drugim tkivima.

Kolesterol nije topiv u vodi te zbog toga krvotokom može putovati jedino vezan za proteine koji su u vodi topivi. Ove čestice građene od masti i proteina zovu se lipoproteini, a ovisno o omjeru masti i proteina, govorimo o HDL-kolesterolu (high density lipoprotein, lipoproteini visoke gustoće, s puno proteina) ili LDL-kolesterolu (low density lipoprotein, lipoproteini niske gustoće, s manje proteina). Koncentracija ukupnog kolesterola stoga pruža samo osnovnu sliku, koju po potrebi proširujemo na daljnje laboratorijske pretrage u procjeni metabolizma lipoproteina (HDL-kolesterol, LDL-kolesterol i trigliceridi).

Određivanjem koncentracije ukupnog kolesterola dobivamo osnovni uvid u stanje metabolizma lipoproteina, što je važno u procjeni rizika za razvoj ateroskleroze.

Povišena vrijednost: Povišena vrijednost kolesterola (hiperkolesterolemija) povećava rizik za razvoj ateroskleroze, a povezana je i sa nizom drugih bolesti kao što su hipotireoza, početna faza hepatitisa, opstruktivna žutica, nefritis i šećerna bolest.

Snižena vrijednost: Snižena vrijednost kolesterola (hipokolesterolemija) je znatno rjeđa, a javlja se kod hipertireoze, ciroze, teškog kroničnog hepatitisa, a često prati i maligne bolesti.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KOLINESTERAZA 11.00 82.88 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KOMBINIRANI PROBIR 47.00 354.12 Kombinirani probir je neinvazivni test koji se koriste u okviru prenatalne dijagnostike, a predstavlja istovremenu primjenu ultrazvučnog i biokemijskog probira, te dobi trudnice, kojom je mogu otkriti slučajevi Down sindroma, s točnošću od 85-90%.

Ultrazvučni probir izvodi se u 1. tromjesečju trudnoće, između 11. i 14. tjedna, a uključuje kontrolu nuhalnog nabora (NT) što predstavlja mjerenje debljine sloja tekućine koja se nakuplja na stražnjem dijelu vrata ploda (fetusa). Sve bebe imaju izvjesnu količinu tekućine na poleđini vrata, ali u slučajevima sindroma Down debljina ovog sloja najčešće je povećana. Ultrazvučnim pregledom mjeri se i udaljenost tjeme-trtica (CRL) i utvrđuje točna gestacijska dob, kao i eventualna višeplodna trudnoća. Ultrazvučnim probirom može se otkriti oko 70% slučajeva sindroma Down.

Biokemijski probir provodi se kad i ultrazvučni probir. Iz uzorka venske krvi trudnice mjeri se koncentracija slobodne beta-hCG podjedinice i plazmatskog proteina trudnoće (PAPP-A). Biokemijskim probirom moguće je otkriti oko 60% slučajeva sindroma Down.

Potrebno je donijeti uputnicu ispunjenu od strane liječnika i povijest uzv.

Preuzmite uputnicu
KOMPLEMENT C6 25.22 190.00 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KOMPLEMENT C7 25.22 190.00 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KOMPLETNA KRVNA SLIKA (KKS) 8.25 62.16 Kompletna krvna slika (KKS) najčešće je hematološka pretraga i najčešća laboratorijska pretraga uopće. Nalaz krvne slike ukazuje na različita bolesna stanja. Nezaobilazan je nalaz u prepoznavanju i praćenju tijeka bolesti i terapije niza hematoloških i nehematoloških bolesti. Upozorava na akutna i kronična krvarenja, postojanje anemija, leukemija, upala (akutnih ili kroničnih, bakterijskih ili virusnih).

Krv je je po svom sastavu tekućina koju čine krvne stanice suspendirane u plazmi. Krvne stanice su eritrociti (crvene krvne stanice), leukociti (bijele krvne stanice) i trombociti (krvne pločice).

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KONTROLA STERILNOSTI 27.00 203.43 Svrha ispitivanja je dokazati ili ne dokazati prisustvo bakterijskog patogena, kvasca ili plijesni u uzorku obriska ili ispirke s radne površine i/ili aparata ili njihovih dijelova.

Pozitivan nalaz: na nalazu je navedena vrsta izoliranog mikroorganizma.

Napomena: uzorak treba uzeti na apsolutno aseptički način.

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 - 7 radnih dana
KORTIZOL u 24h urinu 28.00 210.67 Kortizol je glavni glukokortikoidni hormon kore nadbubrežne žlijezde čije lučenje stimulira hormon hipofize (ACTH) a u krvi je najvećim dijelom vezan za proteine (transkortin, albumin). Glavne fiziološke funkcije kortizola su regulacija metabolizma ugljikohidrata i održavanje ravnoteže vode i elektrolita, a djeluje i imunosupresivno i protuupalno. Kortizol djeluje izravno mehanizmom negativne povratne sprege na lučenje ACTH što se koristi u procjeni funkcije i dijagnostici bolesti nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa te kod praćenja terapije (Cushingov sindrom, Addisonova bolest).

Kortizol je jedan od tipičnih hormona stresa, a na njegovu koncentraciju utječu različiti faktori kao što su dob ispitanika, doba dana, konzumiranje alkohola, kofeina, pušenje, pretilost.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov za 10 dana
KORTIZOL u serumu* 24.50 184.60 Kortizol je glavni glukokortikoidni hormon kore nadbubrežne žlijezde čije lučenje stimulira hormon hipofize (ACTH) a u krvi je najvećim dijelom vezan za proteine (transkortin, albumin). Glavne fiziološke funkcije kortizola su regulacija metabolizma ugljikohidrata i održavanje ravnoteže vode i elektrolita, a djeluje i imunosupresivno i protuupalno. Kortizol djeluje izravno mehanizmom negativne povratne sprege na lučenje ACTH što se koristi u procjeni funkcije i dijagnostici bolesti nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa te kod praćenja terapije (Cushingov sindrom, Addisonova bolest).

Kortizol je jedan od tipičnih hormona stresa, a na njegovu koncentraciju utječu različiti faktori kao što su dob ispitanika, doba dana, konzumiranje alkohola, kofeina, pušenje, pretilost.

Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti mogu ukazivati na Cushingov sindrom, ali isto tako povišene koncentracije mogu biti prisutne i kod alkoholizma, depresije, anoreksije, prekomjerne tjelesne težine, povišene koncentracije estrogena (oralni kontraceptivi ili trudnoća) ili kod kroničnih sistemskih oboljenja.

Koncentracija kortizola povisuje se i u stresnim situacijama (hipoglikemija, operativni zahvat).

Snižena vrijednost: Smanjenje koncentracije kortizola znak je primarne (Addisonova bolest) ili sekundarne insuficijencije nadbubrežne žlijezde.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KORTIZOL u slini 43.00 323.98 Kortizol je glavni glukokortikoidni hormon kore nadbubrežne žlijezde čije lučenje stimulira hormon hipofize (ACTH) a u krvi je najvećim dijelom vezan za proteine (transkortin, albumin). Glavne fiziološke funkcije kortizola su regulacija metabolizma ugljikohidrata i održavanje ravnoteže vode i elektrolita, a djeluje i imunosupresivno i protuupalno. Kortizol djeluje izravno mehanizmom negativne povratne sprege na lučenje ACTH što se koristi u procjeni funkcije i dijagnostici bolesti nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa te kod praćenja terapije (Cushingov sindrom, Addisonova bolest).

Kortizol je jedan od tipičnih hormona stresa, a na njegovu koncentraciju utječu različiti faktori kao što su dob ispitanika, doba dana, konzumiranje alkohola, kofeina, pušenje, pretilost.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov za 10 dana
KOŠTANA ALP 43.50 327.75 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KREATININ 2.95 22.23 Kreatinin se koristi kao pokazatelj bubrežne funkcije. U organizmu nastaje iz kreatina i fosfkreatina koji potječu iz mišića. Stoga je razina kreatinina u krvi proporcionalna mišićnoj masi i vrlo se malo mijenja. Kreatinin se izlučuje putem bubrega.

Određuje se u dijagnostici bubrežnih bolesti i kod procjene funkcije bubrega (klirens kreatinina). Uz ovu pretragu često se određuje i ureja.

Vrijednosti kreatinina ovise o dobi, spolu, mišićnoj masi, rasi i prehrani. Kod konstantne mišićne mase i neometanog izlučivanja urina koncentracije kreatinina u krvi također su konstantne. Međutim, koncentracija kreatinina u serumu nije dovoljno osjetljiv pokazatelj ranih bubrežnih oštećenja. Stoga normalna razina kreatinina u serumu ne isključuje postojanje oštećenja bubrežne funkcije.

Povišena vrijednost: Povećana koncentracija kreatinina u serumu pokazatelj je smanjene bubrežne funkcije kao i opstrukcije mokraćnog sustava raznog porijekla.

Snižena vrijednost: Snižena vrijednost kreatinina u krvi može se naći kod osoba s mišićnom distrofijom, niskom mišićnom masom ili starijih osoba.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KROM 34.51 260.00 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KROMOGRANIN A 46.00 346.59 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KROMOSOMSKI SPOL (X-Y aneuploidije) 117.00 881.54 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KRPELJNI ENCEFALITIS IgG (prethodna infekcija) 29.20 220.00 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KRPELJNI ENCEFALITIS IgM 30.00 226.04 Napomena: akutna infekcija

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KRPELJNI ENCEFALITIS -VIRUSNA RNA U KRPELJU 87.00 655.50 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
KRVNA GRUPA i Rh faktor 65.00 489.74 Vrijeme izdavanja nalaza:

- za uzorak izvađen do 14:00 sati u Kraljevićevoj 24 nalaz je gotov drugi dan, nakon 14:00 sati za 2 dana.

- za uzorak izvađen do 11:00 sati u Petrovaradinskoj, Velikoj Gorici i Zaprešiću nalaz je gotov drugi dan, nakon 11:00 sati za 2 radna dana.

Hitan postupak: 78,50€/ 591,46 kn

*U slučaju da je krv vađena radnim danom iza 11 sati na lokaciji Velika Gorica i Zaprešić, nalaz će biti gotov drugi radni dan. Za krv vađenu iza 12 sati radnim danom na lokaciji Petrovaradinska, nalaz će biti gotov također drugi dan. U slučaju vađenja krvi subotom na bilo kojoj lokaciji, rezultati će biti gotovi u ponedjeljak.

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn