-->

Laboratorijske Pretrage O

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

OGTT 14.50 109.25 OGTT (ORALNI GLUKOZA TOLERANS TEST) je test oralne podnošljivosti glukoze i služi za otkrivanje poremećaja u metabolizmu glukoze. Test traje 2 sata i to vrijeme potrebno je provesti u laboratoriju.

Test se izvodi tako da se krv ispitanika uzme na početku testiranja i nakon toga ispitanik popije točno određenu količinu glukoze otopljene u vodi. Nakon toga ispitanik mirno sjedi u čekaonici i u određenim vremenskim intervalima mu se uzima krv.

Krv se uzima 2 puta: 0 min i 120 min.

Trudnicama se krv uzima 3 puta: 0 min, 60 min i 120 min. (Cijena 125,00 kn)

Klinički značaj: Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje upotrebu OGTT-a kod osoba kod kojih je glukoza natašte 6,1 - 6,9 mmol/L, jer je to jedini test koji potvrđuje oštećenu toleranciju glukoze a posebno u osoba bez jasnih simptoma šećerne bolesti.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
OGTT TRUDNIČKI 18.00 135.62 OGTT je test oralne podnošljivosti glukoze i služi za otkrivanje poremećaja u metabolizmu glukoze. Test traje 2 sata i to vrijeme potrebno je provesti u laboratoriju.

Test se izvodi tako da se krv ispitanika uzme na početku testiranja i nakon toga ispitanik popije točno određenu količinu glukoze otopljene u vodi. Nakon toga ispitanik mirno sjedi u čekaonici i u određenim vremenskim intervalima mu se uzima krv.

Trudnicama se krv uzima 3 puta: 0 min, 60 min i 120 min.

Klinički značaj

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje upotrebu OGTT-a kod osoba kod kojih je glukoza natašte 6,1 – 6,9 mmol/L, jer je to jedini test koji potvrđuje oštećenu toleranciju glukoze a posebno u osoba bez jasnih simptoma šećerne bolesti.

Vrijeme izrade nalaza: nalaz je gotov isti dan

Trudnica ste i Vaš liječnik Vas je uputio na oralni test opterećenja glukozom. Test traje dva sata, tijekom kojih se tri puta vadi krv. Vaša suradnja je iznimno važna za točnost nalaza. Molimo Vas da se pridržavate navedenih uputa:

3 dana prije izvođenja testa konzumirajte svoje uobičajene obroke, bez promjena u unosu količine i vrste hrane i pića
24 sata prije izvođenja testa zabranjena je jača fizička aktivnost (plivanje, teretana, vožnja bicikla).
Večer prije izvođenja testa, od 23 sata nadalje, zabranjen je unos hrane i pića. U navedenom periodu smijete piti samo običnu vodu
Ujutro, na dan izvođenja testa, zabranjena je konzumacija hrane i pića (osim obične vode), te pušenje
Javite se u laboratorij natašte, u jutarnjem terminu. Uzeti će Vam se uzorak krvi natašte
Polako, u malim gutljajima, popit ćete čašu glukoze otopljene u vodi
Točno 60 i 120 minuta nakon što ste popili glukozu, obavlja se drugo i treće uzimanje krvi
Tijekom izvođenja testa zabranjena je fizička aktivnost, konzumacija hrane i pića i pušenje. Mirno sjedite u čekaonici i pazite na točno vrijeme javljanja u laboratorij.
Nakon trećeg uzimanja krvi (120 min.) dozvoljena je i preporućena konzumacija hrane i pića


Povezani članci:

Što znači biti natašte?

Priprema za pretragu:

test se izvodi ujutro nakon što je osoba prethodnu noć bila natašte (8-14 sati), a tri dana prije toga na uobičajenoj prehrani (>150 g ugljikohidrata na dan) i bez ograničavanja tjelesne aktivnosti.
Za vrijeme testa osoba se ne treba izlagati pojačanoj tjelesnoj aktivnosti, ne smije jesti, piti kavu i druga pića, ni pušiti.


Referentne vrijednosti:

0 h < 5,1 mmol/L

1 h < 10 mmol/L

2 h < 8,5 mmol/L
OLOVO 34.00 256.17 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
OMEGA 3 MASNE KISELINE 92.00 693.17 Omega fatty acids / Omega-3 masne kiseline imaju mnoge zdravstvene prednosti i smatraju se bitnim masnim kiselinama, što znači da ih ljudsko tijelo ne može sintetizirati, a od vitalnog su značaja za normalni metabolizam.

N-3 masne kiseline koje su važne u humanoj fiziologiji su α-linolenska kiselina (18: 3, n-3; ALA), eikosapentaenska kiselina (20: 5, n-3; EPA) i dokozaheksenska kiselina (22: n-3 DHA).

Omega-3 masne kiseline mogu se naći u ribama kao što su losos, tuna i baldahin, drugi morski plodovi, uključujući alge i kril, neke biljke i matulja. Također poznate kao polinezasićene masne kiseline (PUFA).
Zdravstvene prednosti dugolančanih omega-3 masnih kiselina - prvenstveno EPA i DHA su najpoznatiji. Visoka razina omega-3 masnih kiselina smanjuje trigliceride, brzinu otkucaja srca, krvni tlak i aterosklerozu.

Pretpostavlja se da omega3 indeks predstavlja marker rizika za kardiovaskularne bolesti. Izračunava se iz postotka eikosapentaenske kiseline i dokozaheksanske kiseline u odnosu na ukupnu vrijednost masnih kiselina (neesterificirane masne kiseline).

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana. Nalaz prikazuje pojedinačne vrijednosti: ALA, EPA, DHA
OMEGA 6 MASNE KISELINE 92.00 693.17 Biološki učinci omega-6 masnih kiselina uglavnom su posredovani njihovom pretvorbom u omega-6 eikozanoide koji se vežu na različite receptore koji se nalaze u svakom tkivu tijela.
N-6 masne kiseline koje su važne u humanoj fiziologiji su Linolenska kiselina (18: 2w6), gama-linolenska kiselina (18: 3w6), Dihomo-gama-linolenska kiselina (20: 3w6), Arahidonska kiselina (20: 4w6) Docosatetraenska kiselina (22: 4w6), Eikosadienična kiselina (20: 2w6) i Docosapentaenska kiselina (22: 5w6).
Prekomjerne količine omega-6 masti ometaju zdravstvene prednosti omega-3 masti, dijelom zato što se natječu za iste enzime koji ograničavaju brzinu.

Visoki udio omega-6 u omega-3 masnoću u prehrani mijenja fiziološko stanje u tkivima prema patogenezi mnogih bolesti: protrombotskih, proupalnih i prokonstrikcijskih.

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
OSMOLALNOST 7.00 52.74 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
OSTEOKALCIN 28.00 210.97 Osteokalcin je protein koji stvaraju koštane stanice osteoblasti, a ugrađuje se u međustanične prostore kostiju. Jedna je od najzastupljenijih proteina koštanog tkiva. Ima svojstvo vezanja minerala i smatra se značajnim u procesu mineralizacije kosti.

Snižena vrijednost: nije klinički značajno

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
OXCARBAZEPIN - TRILEPTAL 39.00 293.85 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.