Provjerite ljetno radno vrijeme u odjeljku Lokacije.

Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

test crijevnog mikrobioma -  myBIOME  390.00 2938.45 myBIOME je test crijevnog mikrobioma za zdrav organizam. Crijevni mikrobiom je cjelokupni genetski materijal mikroorganizama koji žive u našim crijevima i tamo funkcioniraju u savršenoj simbiozi s organizmom. Brinu o probavi hrane, stvaranju vitamina kao što su K, B12, roboflavin i tiamin, jačaju imunološki sustavi i štite od loših bakterija.

Čak 90% raznih bolesti povezano je s promjenama ravnoteže crijevne mikrobiote. Neke od bolesti koje su povezane s neravnotežom crijevne mikrobiote su upala crijeva, neurodegerativne bolesti, kardiovaskularne bolesti i metaboličke bolesti.

Na temelju rezultata myBIOME testa možete saznati postoji li neravnoteža Vašeg mikrobiota koja negativno utječe na vaše zdravlje ili koja predstavlja opasnost za Vaš organizam. U cijenu testiranja uključeno je savjetovanje u NutriKlinici.

Vrijeme izdavanja nalaza: 6 tjedana
Clostridioides difficile 35.00 263.71 Ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo Clostridiodes difficile toksina A/B kao produkta bakterijskog patogena (Clostridiodes-a difficile) u uzorku stolice. Bakterija Clostridiodes difficile je sastavni dio fiziološke flore debelog crijeva.

Pozitivan nalaz glasi: Antigen toksina Clostridiodes difficile (A/B) je detektiran.

Kada se navedena bakterija namnoži u velikom broju i dovede do mikrobiološke neravnoteže - počinju se stvarati toksini bakterije (A/B). Navedeni toksini izazivaju tzv. pseudomembranozni kolitis (vodenasto/krvavi proljev).

Negativan nalaz je uredan i glasi: Antigen toksina Clostridiodes difficile (A/B) nije detektiran.

Vrijeme izdavanja nalaza: isti ili sljedeći dan.
E.coli O157:H7 - antigen test 25.00 188.36 Ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo Escherichia coli O157:H7 u uzorku stolice bolesnika. E. coli O157:H7 je najčešći tip ešerihije i najlakše ga se može dokazati u kliničkim uzorcima.

Pozitivan nalaz glasi: Antigen E. coli O157:H7 je detektiran.

Izaziva hemoragični kolitis (krvavi proljev) - s teškim oblikom proljeva i HUS (hemolitičko - uremički sindrom).

Negativan nalaz je uredan i glasi: Antigen E. coli O157:H7 nije detektiran.

Vrijeme izdavanja nalaza: isti ili sljedeći dan
Helicobacter Pylori ANTIGEN U STOLICI 24.00 180.83 Svrha ove pretrage je dokazati ili ne dokazati prisustvo Helicobacter pylori u uzorku stolice bolesnika.

Pozitivan nalaz glasi: Antigen Helicobacter pylori je detektiran.

Negativan nalaz je uredan i glasi: Antigen Helicobacter pylori nije detektiran.

Vrijeme izdavanja nalaza: isti ili sljedeći dan.
Imunokromatografski test na Cryptosporidium/Giardia/Entamoeba spp. u stolici 40.00 301.38 Entamoeba histolytica, Giardia lamblia i Cryptosporidium parvum su paraziti, mali mikroorganizmi vidljivi samo mikroskopom, i najčešće uzrokuju crijevne bolesti.

Način prijenosa
Čovjek ove parazite unosi u usta prljavim rukama, zagađenom vodom, voćem i povrćem. Oblik parazita koji se unosi je mikroskopski vidljiva cista.
Što je cista?
Cista je oblik parazita u kojem je stanica parazita obavijena čvrstom membranom, Na taj način parazit najlakše preživaljava u nepovoljnim uvjetima u okolini.

Bolesti koje uzrokuju:
Entamoeba histolytica - Amebijaza
Giardia lamblia - Giardijaza (Lamblijaza)
Cryptosporidium parvum - Kriptosporidoza

Uzorak: stolica

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
ROTA VIRUS i ADENO VIRUS 27.00 203.43 Svrha ispitivanja je dokazati ili ne dokazati prisustvo antigena Rota virusa i Adenovirusa u uzorku stolice bolesnika.

Pozitivan nalaz glasi: Antigen Rota virusa je detektiran ili Antigen Adeno-virusa je detektiran.

Rota i Adenovirusi izazivaju gastroenteritis (vodenasti proljev, bolovi u trbuhu, povraćanje, povišena tjelesna temperatura). Bolest se pojavljuje sezonski, a može poprimiti i epidemijski karakter. Obično obolijevaju djeca i tu se mora biti jako oprezan i rehidrirati dijete, jer su djeca sklonija dehidraciji (gubitak tekućine iz organizma) nego odrasli. Nadalje, odrasli mogu biti zaraženi, a da rijetko ispoljavaju simptome bolesti.

Negativan nalaz je uredan nalaz i glasi: Antigen Rota-virusa nije detektiran ili Antigen Adeno-virusa nije detektiran.

Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan
ROTA, ADENO I NORO VIRUS 39.00 293.85 Svrha ispitivanja je dokazati ili ne dokazati prisustvo antigena Rota, Adeno i Noro virusa u uzorku stolice bolesnika.

Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan
ROTA, ADENO,NORO I ASTRO VIRUS 46.00 346.59 Svrha ispitivanja je dokazati ili ne dokazati prisustvo antigena Rota, Adeno, Noro i Astro virusa u uzorku stolice bolesnika.

Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan
STOLICA BAKTERIOLOŠKI 30.00 226.04 U pretrazi su uključene rutinske pretrage na: Salmonella spp., Campylobacter spp., Shigella spp. u uzorku stolice. Uključena je i izrada antibiograma.

Salmonela može uzrokovati gastroenterokolitis (proljev s povraćanjem), zatim salmonela - vrućicu kao i bakterijemiju i sepsu.

Shigella spp. izaziva teški proljev i ima izrazit epidemijski karakter. Liječenje je bolničko.

Campylobacter spp. izaziva enterokolitis (proljev). Ovisno o težini kliničke slike, liječi se ambulantno, sa ili bez primjene antibiotika, bolest često prolazi sama od sebe", bez specifičnog liječenja, ali uz odgovarajuću rehidraciju. Samo u težim kliničkim slučajevima potrebno je bolničko liječenje.

Pozitivan nalaz: naveden je naziv izolirane bakterije i predložen je odabir antibiotika (antibiogram).

Negativan nalaz je uredan i glasi: Salmonella spp, Shigella spp i Campylobacter jejuni/coli nisu izolirani.

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 4 radna dana

Napomena: treba izbjeći davanje uzorka na analizu, ukoliko je antibiotik već uključen u terapiju
STOLICA PARAZITOLOŠKI 25.00 188.36 Osnova ove pretrage je dokazati ili ne dokazati prisustvo intestinalnih parazita u uzorcima stolice bolesnika.

Uzročnici crijevnih parazitoza koje najčešće možemo dokazati su:

JAJA: djačje gliste, crva vlašnjaka i iznimno male dječje glistice, ukoliko je u toliko velikoj količini da ga je stolica izbacila s perianalnog područja (vidi PERIANALNI OTISAK).
LIČINKE strongiloidesa ili ankilostome. CISTE ameba, protozoa Giardia lamblia - e i Blastocystis hominis - a.

Pozitivan nalaz: naveden je naziv dokazanog parazita.

Negativan nalaz je uredan nalaz i znači da u uzorku stolice nisu pronađeni paraziti.

Napomena: preporuča se analiza do tri uzorka stolice uzimanih tijekom 10 - ak dana, jer se paraziti ne izlučuju kontinuirano, nego sporadično.

Vrijeme izdavanja nalaza: isti ili sljedeći dan.
STOLICA NA OKULTNO KRVARENJE (FOB, FIT) 13.00 97.95 STOLICA NA OKULTNO KRVARENJE (FOB, FIT) je pretraga koja otkriva krvarenja iz probavnog trakta koja nisu vidljiva golim okom. Ovaj test je od iznimne važnosti u prevenciji raka debelog crijeva. Uzorci stolica osoba koje krvare iz hemeroida ili žene s mjesečnicom ne smiju se koristiti.

Tamna, katranu slična boja stolice pojavljuje se pri jačim krvarenjima iz viših dijelova gastrointestinalnog trakta, dok se krvarenje u anusu ili rektumu (npr. kod hemeroida) očituje kao crveno obojene primjese ili se čak jasno zapaža krv. Međutim, tragovi krvi u stolici ne mogu se uočiti golim okom i stoga je potrebno kemijskim metodama krv ispitati na prisutnost krvi.

Alkohol, ali i neki lijekovi, kao što su aspirin, indometacin, fenilbutazon, kortikosteroidi, rezerpin, mogu uzrokovati krvarenja u probavnom traktu stoga se u dogovoru s liječnikom preporuča prekinuti terapiju nekoliko dana prije testiranja.

Pozitivan nalaz upućuje na krvarenje koje može biti povezano s nekoliko stanja kao što su krvarenje čira na želucu ili dvanaesniku, tumora u probavnom traktu ili kod ulceroznog kolitisa.

Negativan nalaz znači da u uzorku stolice nije dokazana prisutnost krvi.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan.

Napomena: cijena se odnosi na jedan uzorak, a sukladno smjernicama struke preporuka je napraviti analizu za 3 različita uzorka (246 kn).
FEKALNI KALPROTEKTIN 27.50 207.20 Kalprotektin je protein prisutan u stolici koji se koristi kao marker upale u gastrointestinalnom traktu. On se može detektirati putem testa fekalnog kalprotektina, koji je dijagnostički biljeg za identifikaciju upalnih stanja crijeva. Kalprotektin se izlučuje u većoj količini kada postoji upalni proces u crijevima, što ga čini korisnim indikatorom za razlikovanje organskih uplanih bolesti crijeva (Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa), i funkcionalnih stanja, kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Osim toga, koncentracija kalprotektina može pomoći u procjeni aktivnosti upalne bolesti i u praćenju učinkovitisti terapije. Više o kalprotektinu pročitajte ovdje.

Vrijeme izdavanja nalaza: isti dan ili najkasnije sljedeći radni dan
PAKET FUNKCIONALNI PROBAVNI POREMEĆAJ 104.00 783.59 KKS, CRP, TTG IgA, ukupni IgA, kalprotektin, TSH, stolica na okultno krvarenje 3 puta, H.pylori Ag

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8  dana

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn