-->

Laboratorijske Pretrage G

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

GASTRIN 31.50 237.34 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
GGT 2.95 22.23 GGT (gama-glutamiltransferaza) je enzim koji ima značajnu ulogu u apsorpciji i prijenosu aminokiselina kroz staničnu membranu, a s toga i kao posrednik u sintezi proteina. Nalazi se u raznim organima i tjelesnim tekućinama, a najviše ga ima u bubregu, zatim u jetri, prostati, gušterači, epitelu tankog crijeva, mozgu.

Povišena vrijednost: Povećanje aktivnosti GGT-a u serumu jedan je osjetljivijih pokazatelja oštećenja jetre. Aktivnost GGT-a najviše povećava alkohol, kao i neki lijekovi (barbiturati, antiepileptici, oralni kontraceptivi, lijekovi za smanjenje koncentracije lipida u krvi), zatim akutni virusni hepatitis, ciroza jetre i pankreatitis, naročito ukoliko su uzrokovani alkoholom.

Snižena vrijednost: nije klinički značajna.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
GLIJADINSKA ANTITIJELA (IgA) (DGP) 34.00 256.17 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
GLIJADINSKA ANTITIJELA (IgG) (DGP) 34.00 256.17 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
GLUKOZA 2.95 22.23 GLUKOZA je najznačajniji izvor energije potreban za normalno mnoge druge životne funkcije.

Razina glukoze u krvi određuje se natašte kao dio rutinskog pregleda, tijekom trudnoće i kod osoba kojima je već postavljena dijagnoza dijabetesa radi praćenja bolesti.

Glukoza se uz pomoć inzulina (hormona gušterače) unosi u stanicu. Razina glukoze u krvi varira kod svakog pojedinca, a ovisi o tjelesnoj aktivnosti i vremenu proteklom od unosa hrane. Kod određenih patoloških stanja ova variranja su dodatno izražena te razina glukoze u krvi može biti povišena (hiperglikemija) ili snižena (hipoglikemija).

Povišena vrijednost: Hiperglikemija ili povišena razina glukoze u krvi je pokazatelj poremećaja metabolizma ugljikohidrata usljed kojeg dolazi do šećerne bolesti. Kod šećerne bolesti stanice gušterače ne proizvode dovoljnu količinu inzulina stoga glukoza ne može ući u stanice i biti iskorištena nego se nakuplja u krvi. U nekim slučajevima liječnik može zatražiti praćenje razine glukoze tijekom dana (profil glukoze). Tada je kao dodatnu pretragu preporučljivo provjeriti vrijednost HbA1c

Snižena vrijednost: Hipoglikemija ili pad glukoze u krvi na njenu kritičnu vrijednost od oko 2,5mmol/L

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
GLUTATION PEROKSIDAZA 36.50 275.00 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
GONOREJA (PCR) 47.00 354.12 Neisseria Gonorrhoae je bakterija koja uzrokuje spolno prenosivu bolest - gonoreju (kapavac). Kod muškaraca infekcija izaziva gnojni, žuto-zeleni iscjedak iz spolovila, bol i učestalo mokrenje. Kod žena infekcija počinje u vratu maternice, a može se proširiti i na ostale reproduktivne organe te uzrokuje obilan gnojni iscjedak žuto - zelene boje.

U oba spola infecija može zahvatiti grlo i analni otvor

Što uzrokuje?

Uzrokuje infekcije vulve, vagine ili uretre te se prenosi spolnim odnosom: vaginalno, analno oralno te korištenjem predmeta za osobnu uporabu (donje rublje, ručnika, seksualnih pomagala i sl.).

Dijagnostika

Molekularna metoda detekcije (PCR - DNA)

Uzorci za testiranje: obrisak vulve, vagine, uretre, spolovila, rektuma, ždrijela i bukalne sluznice te prvi mlaza koncentriranog urina.

Vrijeme izdavanja nalaza: 5 radnih dana

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.