-->

Laboratorijske Pretrage L

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

LAMOTRIGIN (antiepileptik) 39.50 297.61 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
LDH (LD) 2.95 22.23 Laktat dehidrogenaza (LD) je enzim koji sudjeluje u glikolizi (krajnjoj reakciji razgradnje glukoze). Krajnji produkt ove reakcije je L-laktat koji nastaje iz piruvata.

S obzirom da je zastupljen u brojnim tkivima i organima nije specifičan enzim. Najviše ga ima u jetri i skeletnoj muskulaturi, zatim u srčanom mišiću, bubregu, gušterači, slezeni, plućima, posteljici, eritrocitima, trombocitima, leukocitima.

Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti LD se nalaze kod srčanog infarkta, kod nekih vrsta anemija, leukemije i hepatitisa, infektivne mononukleoze i kod metastaza.

Snižena vrijednost: nije klinički značajno

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
LDL-KOLESTEROL 2.95 22.23
Povišena vrijednost: Vrijednosti koncentracije LDL-kolesterola potrebno je tumačiti zajedno s drugim faktorima rizika za razvoj ateroskleroze. Preporučene vrijednosti LDL-kolesterola za nisko rizične osobe su manje od 3 mmol/L, dok su preporučene vrijednosti za rizične i visokorizične osobe još manje. Granične vrijednosti LDL-kolesterola pri odlučivanju o početku antilipidne terapije i vrijednosti prema kojima se ocjenjuje uspješnost liječenja također ovise o ukupnom riziku za razvoj ateroskleroze.

Snižena vrijednost: nije klinički značajno

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
LEVETIRACETAM (antiepileptik) 89.00 670.57 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
LH (Luteinizirajući hormon) 18.00 135.62 i FSH su gonadotropini i izlučuje ih hipofiza. Utječu na funkciju gonada (ovarija i testisa) i lučenje njihovih hormona.

LH kod žena uzrokuje ovulaciju folikula, koji je sazrio pod djelovanjem FSH-a, i stvaranje žutog tijela koje luči progesteron i estrogen.

U muškaraca LH djeluje na stvaranje testosterona u Leydigovim stanicama testisa.

Određivanje koncentracije LH i FSH koristi se radi utvrđivanja uzroka amenoreja, policističnih jajnika, sindroma menopauze, zbog sumnje na pomanjkanje Leydigovih stanica, ali i kod indikacija na nasljedne bolesti s kromosomskom aneuploidijom (Turnerov sindrom).

Povišena vrijednost: Povećane koncentracije gonadotropina, osim u razdoblju koje prethodi ovulaciji (periovulacijsko razdoblje), upućuje na promjene u funkciji gonada ili poremećaj u odnosu hipotalamus-hipofiza.

Povišene vrijednosti mogu se pronaći kod hipergonadotropog hipogonadizma, tumora hipofize, Turnerovog sindroma, sindroma policističnih jajnika, preuranjene menopauze.

Snižena vrijednost: Konstantno snižene vrijednosti LH i I FSH javljaju se kod hipogonadotropnog hipogonadizam, zakašnjelog puberteta, Sheehanovog sindroma, anoreksije i tumora hipotalamusa.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
LIPAZA (LPS) 2.95 22.23 Lipaza je probavni enzim koji sudjeluje u razgradnji masti iz hrane. Stvara se u gušterači i luči gušteračnim sokovima te se aktivira u tankome crijevu sa žučnim kiselinama. Lipaza je enzim specifičan za gušteraču.

Povišena vrijednost: U akutnom pankreatitisu aktivnost lipaze raste 3-6 sati nakon napada i može doseći vrijednosti 2-50 puta veću od referentne. Vrijednosti se potpuno normaliziraju tek nakon 8-14 dana.

Snižena vrijednost: nije klinički značajno

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
LIPOPOLYSAHARID BINDING PROTEIN (LBP/LPS) 47.00 354.12 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
LISTERIA MONOCYTOGENES 38.00 286.31 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
LITIJ 17.25 130.00 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
LKM AT 31.00 233.57 LKM (LIVER KIDNEY) AT
Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
LUPUS ANTIKOAGULANS 34.00 256.17 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.